Фирмата му "Техномаркет" остана в сферата на влияние на Цветан Василев след развода на банкера с Пеевски, отбелязва "Клуб Z"

"Арестът на Николай Китов е просто следващият удар по интересите на Цветан Василев. Нищо повече и нищо по-малко", коментира пред "Клуб Z" бизнесмен, запознат с финансовите дела на изпълнителния директор на "Техномаркет" - и пожелал да остане анонимен.

Във вторник изпълнителният директор и основател на една от най-високооборотните компании в България бе арестуван, след като в прокуратурата е пристигнала европейска заповед за арест, издадена от съда в Монца, Италия.

В твърде скромното като информация прокурорско съобщение до медиите се казва само, че става дума за източване на ДДС по схемата "Карусел" (въртележка).

По-късно от италианската икономическа полиция оповестиха, че са пресекли международна финансова схема за над 70 млн. евро в операцията "Плосък екран". Арестувани са общо 19 души в Италия и чужбина. Иззето е имущество и стоки за над 12 млн. евро.

Според италианските власти групата е действала с фиктивни фактури, издавани от несъществуващи дружества в Рим и редица други градове в Италия и чужбина. Тези фирми са купували стоки от крупен български бизнесмен, за да ги препродадат на друг крупен бизнесмен в Алесандрия, Италия. Той на свой ред ги препродавал на големи вериги като Еsselunga, Auchan и Mediaworld, които не са знаели за схемата.

Като "мозъци" на схемата според следствието се посочват Ренато Вентура, собственик на Cantale Spa di Ponte Curone (Alessandria), Николай Китов и Кармине Перота, бизнесмен от Рим. Текат претърсвания и арести в Хърватия, Монако, Полша, Чехия, Румъния, Испания и Швейцария.

От "Клуб Z" потърсили връзка както с Николай Китов, така и със съпругата му Петя, която също е част от екипа на "Техномаркет", но мобилните телефони и на двамата били изключени.

"Не мога да ви дам никаква информация. Нищо не знам", казва единствено сестрата на Китов - Нина, която също е на мениджърска длъжност във веригата за електроника.

Формално Китов в момента няма каквато и да е връзка с Цветан Василев. "Клуб Z" припомнят, че точно преди година се свързали с него. Тогава вече КТБ беше затворена, а за "Техномаркет" не бе съвсем ясно къде попада във войната между Василев и Делян Пеевски.

Отговорът на този въпрос бе любопитен, тъй като в края на 2012 г. веригата бе придобита от регистрираната в Лихтенщайн компания "Домтех холдинг", която медийни публикации свързаха с КТБ. Съмненията се засилваха и от факта, че в началото на 2012 г. веригата магазини се контролираше от фонда на султана на Оман, с който Василев си партнира и в КТБ.

"Нашето дружество не се явява свързано лице по линия на собствеността или управлението с мажоритарния собственик на КТБ - по никаквъв начин. Нещо повече, получихме благодарствено писмо от квесторите на КТБ, в което ни определят като изряден кредитополучател на банката", заявява тогава Китов пред "Клуб Z".

Той обяснява, че множеството медийни публикации, свързващи "Техномаркет" с КТБ, вероятно се дължат на факта, че банката на Цветан Василев е участвала активно във финансирането на веригата през последните години. Иначе трезорът нямал собственост в хипермаркетите за техника.

 "През първото тримесечие на 2014 г. беше извършен management buy-out, като "крайните" собственици са членовете на Съвета на директорите: Николай Китов, Евгений Гълъбов и Ангел Велев. Първите двама ще служат и като изпълнителни директори на дружеството", добавя тогава днешният арестант, уточнявайки, че "Техномаркет" има незначителни средства в КТБ, които остават блокирани.

Всъщност Китов никога не е излизал напълно от компанията. Той основа веригата още във времената когато софиянци, а и много магазини от провинцията, купуваха битовата електроника от пазара в квартал "Илиянци".

След нормализацията на валутните курсове, връзването на лева към германската марка и първите положителни сигнали в икономиката след хиперинфлацията (1996-1997 г.) "Техномаркет" и конкурентната верига "Технополис" на практика успяха да монополизират продажбите на битова електроника в България. Откриха десетки магазини, стъпиха на пазарите в съседните държави и отчитаха стотици милиони левове оборот на година.

Според класацията на в. "Капитал" за най-големите фирми през 2014 г. "Технополис" има 541 млн. лева приходи и печалба едва 625 хил. лева.

Източник: ClubZ.bg