Онлайн калкулатор показва колко време от живота ни отнемат цигарите, алкохолът и употребата на наркотици

Да казваме, че цигарите и алкохолът са вредни, е все едно да казваме, че водата е мокра. И все пак хората пият и пушат и ще продължават да пият и пушат. Това е въпрос на личен избор. И все пак е добре да знаем пред какво точно се изправяме. 

За тази цел е създадено приложение в Omnicalculator, което изчислява колко вредни за нас са пороци като пиенето, пушенето и наркотиците и с колко години намаляват те живота ни средно. 

Калкулаторът изисква да въведеш типа пристрастяване (към алкохол/цигари и др.), честотата на приемане, възрастта, когато сме започнали с порока и резултатите са налице.

Виж още: Колко вреден може да е цигареният дим за непушачите

Прогнозите се базират на статистически данни от центровете за контрол на болестите и превенция в САЩ и други подобни източници.

Така например употребата на алкохол от 16-годишна възраст по средно веднъж на ден би отнела от живота 13,4 години от живота си. Пушенето по 10 цигари на ден отново от 16-годишна възраст пък би ни струвало 5,6 години. 

Според калкулатора една цигара ни отнема по около 14 минути от живота. Една чашка твърд алкохол пък ни коства 392 минути.