България отново се нарежда на последно място в класацията на средните възнаграждения сред частния бизнес в ЕС

Заплащането за работа в частния сектор в Европейския съюз през 2015 г. достига средно по 25,9 евро на час, обобщава Interia.pl, цитиран от "Фокус". 

Най-много пари за час средно се изкарват в Дания - 42,7 евро. Следващите места в класацията сред 28-те страни от ЕС заемат Белгия (41,1 евро), Швеция (40,1 евро) и Люксембург (36,0 евро).

Очаквано, най-ниско заплащане в ЕС получават работещите в България - 4,1 евро на час, средно за страната. 

В страните от бившия социалистически блок Чехия се нарежда на 21-во място със 10,1 евро на час, следвана от Хърватия (9,5), Полша (8,4), Унгария (8,1 евро), Латвия (7,5), Литва (6,9) и Румъния (5,0).

Виж още: Минималната заплата у нас е 9 пъти по-ниска спрямо Люксембург

Германия пък заема осмо място в класацията. Там разходите на бизнеса са скочили през 2015 г. почти два пъти, в сравнение с Еврозоната. Работодателите в частния сектор е трябвало да плащат средно по 32,7 евро през изминалата година за един час работа. Това е 2,7% повече, отколкото през 2014 г., съобщи Федералната статистическа служба във Висбаден.

В еврозоната заплащането за един час работа се е повишил в сравнение с миналата година само с 1,5% до 29,6 евро. Това обаче се дължи до голяма степен и на кризата в Гърция, която доведе до сериозно намаляване на заплатите в страната, което води и до намаляване на общия растеж в еврозоната.

Виж още: В кои страни заплатите са по-високи, отколкото в САЩ

Източник: Агенция "Фокус"