Една от емблемите на Рим, древната арена стана обект на реставрация, финансирана от италиански моден магнат - и бе измита за първи път. Процесът е документиран във филма "Колизеумът: Цялата история"

20 хил. евро - такава глоба ви грози, ако решите да издълбаете името си (или какъвто и да е друг надпис) върху стените на Колизеума.

Три години продължава археологическото обновяване на 2000-годишния паметник. Проектът за възстановяване му е на стойност 25 млн. евро, а парите осигурява модният магнат Диего Дела Вале по модела "публично-частно партньорство".

Процесът е документиран във филма "Колизеумът: Цялата история", за който с помощта на дрон са заснети кадри, показващи "задкулисието" на едно от седемте чудеса на света.

Необходимостта от реставриране на най-голямата римска сцена се дължи на отчупените отломки и камъни от фасадата. Древната конструкция е изложена и на замърсяване от интензивния трафик в италианската столица. Земетресенията и близката станция на метрото също оказват негативно влияние.

В първия етап от предприетото реновиране (915 дни) е построено 4-етажно скеле

Виж още: 100 млн. евро за Помпей

Съвременни видеокамери с висока резолюция документират реконструкцията, по която работи експертен екип от целия свят. Мисията на специалистите е да върнат някогашния блясък и великолепие на древната забележителност, както и да осигурят запазването й за бъдещите поколения. 

20-вековна мръсотия е смъкната от стените при реставрационните работи. Измиването със ситни струи вода от пръскалки, разположени на 40 см разстояние от стените, разкрива истинския цвят на строителния материал (травертин - вид варовикова скала), "жълта слонова кост"

Всъщност Колизеумът бил построен като дар за жителите на града. Оригиналното му название тогава било Амфитеатърът на Флавий.

В началото арената била предназначена за провеждане на различни игри и представления, както и да покаже на света колко са способни римските строителни инженери. Осигурявайки безплатни зрелища за плебеите, императорите ангажирали вниманието на непокорните граждани и по този начин си осигурявали контрол върху тях.

През 405 г. обаче владетелят Флавий Хонорий забранява гладиаторските битки, тъй като не се вписват в духа на християнството... Така от някогашната арена остават руини.

В документалния филм учени и археолози представят любопитна информация, например как Колизеумът е просъществувал толкова дълго време и какво се е случвало там в миналото.

В задълбочени интервюта се разглеждат научните и инженерните основи на изграждането му, както и спорните планове амфитеатърът да се използва за бъдещи събития.

Какво се случва по време на реставрирането на културния паметник и какви интригуващи скрити детайли се разкриват - гледайте в "Колизеумът: цялата история", по Viasat History на 28 април и 5 май от 22 ч.

Източник: Bulevard.bg