Италия и ЕС започват нова реставрация на античния град, обект на световното наследство на ЮНЕСКО, посещаван ежегодно от 2,5 млн. туристи

Италианското правителство налива 105 млн. евро в реставрирането на Помпей. Проектът трябва да приключи до края на 2015 г., а средствата са отпуснати от Европейския фонд за регионално развитие.

Градът при Неаполския залив е погребан под вулканичната пепел при изригването на Везувий през 79 г. от н.е. и е открит повторно през XVIII в.

Сега стремежът на италианските власти е към прозрачност, за да държат настрани от поддръжката на античния град фирми, контролирани от мафията в района на Неапол.

През 1997 г. Помпей, който е най-запазеното селище от Римската империя - и един от най-важните археологически паметници, - влезе в списъка на ЮНЕСКО с обекти на световното наследство.

Преди година и половина Къщата на гладиаторите (Schola Armatorum) рухна и алармира за опасното състояние на някои от античните руини.

Ремонтно-възстановителни и реставрационни работи в древния град е имало и преди. Въпреки това Помпей ежегодно се посещава от 2,5 млн. туристи, а новата финансова инжекция трябва да осигури допълнителна заетост в региона на Южна Италия.