Кметът на София Йорданка Фандъкова коментира какви промени предстои да се случат тази година в столицата

И презз 2016 г. ремонтите и инфраструктурните проекти са ключови за София. Кметът на столицата Йорданка Фандъкова обяви пред Би Ти Ви кои са ключовите проекти, по които ще се работи тази година.

 

Големите проекти за 2016 г.

включват довършване на ремонта на бул. "Витоша" по посока Южен парк, като от края на януари започва изграждането на новата трета линия от метрото. 

По думите на Фандъкова това са седем нови метростанции и седем места, където ще има стеснение. Третата линия на метрото е предвидена да започва от Малък градски театър зад Канала, да минава през пл. "Орлов мост", пл. "Патриарх Евтимий" и "Граф Игнатиев", бул. "Патриарх Евтимий" и "Витоша" и да стига до бул. "България" и "Акад. Иван Гешов”. Срокът за изграждане на новото трасе е четири години.

Това е много тежко трасе, което ще направи връзката на кварталите "Овча купел" и "Левски" с центъра, но докато се строи, ще има затруднения, поясни Фандъкова.

Виж още: София е в топ 10 на най-добрите градове за започване на стартъп​

Относно столичния градски транспорт

Фандъкова подчерта, че ще продължи подменянето на превозни средства по различните градски трасета, вкл. и на трамваите.

Относно затруднената пътна обстановка през последните дни кметът увери, че приоритетно се чистят улиците, през които минава масовият градски транспорт. Изчистват се и шахтите, за да може да се изтече водата. Районните кметове трябва да са на място и да реагираме своевременно, коментира още градоначалникът на София.

"Тази година започваме и изпълнението на новия ни приоритет, който е по-сериозно влизане в кварталите. Заложили сме 10 млн. лева повече за ремонт на квартални улици", допълни тя.

Интервю: Йорданка Фандъкова: Зелени идеи и високи технологии за София на младите

Във връзка с оплакванията на граждани от некачествени ремонти

Фандъкова коментира, че вече наложени санкции. "Има много серизони санкции в договорите и ги налагам без колебания. Изпълнителите на проекта на НДК са глобени с над 600 хил. лв.", заяви кметът. 

По думите й изпълнителите на проекта за ремонт на парка и пространството пред Националния дворец на културата са се връщали на места по седем пъти, за да довършват.

На мен ми се иска повече от всички всичко да е като хората, но когато се строи, е възможно да има проблеми, призна кметът.

Виж още: София е на 30-о място в света по икономическо развитие​

 

На въпрос дали ще се кандидатира за президент

Фандъкова отговори, че има много проблеми за разрешаване и в момента. Името й се спряга в краткия списък с възможни кандидати на ГЕРБ за изборите за държавен глава, които ще се състоят в края на годината.

Източник: Би Ти Ви