Проект за промени в Закона за управление на отпадъците предвижда да бъдат въведени глоби до 1000 лв. за ровещите в контейнерите за разделно събиране на боклука

Глобата за клошарите, ровещи по контейнерите за разделно събиране отново е на дневен ред. Те могат да бъдат санкционирани с между 300 и 1000 лв. ако бъдат приети промените в Закона за управление на отпадъците.

Проектът за законови промени е публикуван на сайта на Министерството на околната среда и водите за обществено обсъждане. 

Подобни санкции ще има и за палене и разхвърляне на боклука. Корекциите предвиждат още намаляване на банковата гаранция, плащана в момента от площадките за събиране на отпадъци от цветни и черни метали, от 25 хил. лева на 15 хил. лв., пише в. "Труд". 

Освен това пунктовете за изкупуване ще се преместят извън населените места, а общините ще са длъжни да организират прием на боклук.

Виж още: От какво най-често се оплакват софиянци​

Темата беше актуална и миналото лято, когато предложението за глоби до 1000 лв. за клошарите предизвика сериозен обществен дебат. 

Според сметоизвозващите фирми ровенето по кофите е част от организиран бизнес, който води до загуби за концесионерите в размер между 7 и 9 млн. лв. на годишна база. 

Притеснението на фирмите за боклук е, че много клошари нанасят вреди и на самите контейнери за смет. И тогава предложението им беше да се наложат глоби само за ровещите в контейнерите за разделно събиране. 

Източник: в. "Труд"