Комарите са сочени за най-опасните за човешкото здраве животни

Колкото и учудващо да звучи за мнозина, дребните насекоми са виновни за смъртта на милиони души по света всяка година. Причина за това са разпространяваните от тях болести, като малария, жълта и тропическа треска, пише Оzdravei.net.

Защитата от малките насекоми е изключително трудна, особено ако сме на открито. Дори и да поставим предпазни мрежи по прозорците на жилището си, пак няма да получим пълна сигурност.

С оглед на това, от години насам учените се опитват да разберат кои са хората, от чиято кръв комарите обичат да пият най-много. Съществуват редица изследвания в тази насока, като нито един експерт до момента не се наема да даде категоричен отговор по въпроса. 

Въпреки това обаче се смята, че тези опасни насекоми предпочитат да впиват по-често хоботчето си в хората с по-висока телесна температура. Предпочитани са още жените и децата поради факта, че имат по-тънка кожа в сравнение с мъжете.

Виж още: Защо комарите предпочитат определени хора

Съществуват и теории, че опасност за своето здраве имат също така и хората, които извършват по-активни дейности, тъй като се потят повече и отделят амоняк, а той, на свой ред, привлича комарите

Сред някои експерти е разпространено и мнението, че най-опасното на планетата животно предпочита да пие от кръвта на хората, чиято кръвна група е А или О. Сериозни научни доказателства за това твърдение обаче все още липсват. 

Същото е положението и с разпространеното в някои среди схващане, че храненето на хората също оказва влияние за това дали ще бъдат предпочетени от комарите или не.

По нашите географски ширини се срещат 12 вида комари, които могат да разнасят болестта малария. Добрата новина е, че у нас няма източници на болестта и съответно няма как това да е рисково за нашето здраве.

И за да сте сигурни, че няма да станете жертва на кръвосмучещите зверове, най-добре е да използвате предлаганите в аптеките спрейове, когато сте сред природата и да поставите противонасекомни мрежи по прозорците в домовете си. Това, както вече казахме, не дава 100% гаранция, но все пак е някаква защитна мярка.