В правото си на отговор към БНТ министър Вежди Рашидов посъветва водещия Георги Ангелов, "на чиято ясла е и неговата заплата"

Журналистическите критики към властта са нещо обичайно за всяка демократична държава. Това е една от ролите на журналистиката в обществото - да бъде четвърта власт, да бъде тази, която иска сметка на властта за направеното. Ако властта е умела, тя отговаря и на въпросите, и на нападките с разумни доводи и аргументация. Но това е в онези държави, където демокрацията е висша ценност. 

Има и други държави, в които на журналистическа критика се отговаря със съвет да си припомниш кой ти плаща заплатата. Така например културният ни министър Вежди Рашидов "посъветва" водещия на "Денят започва с култура" Георги Ангелов да внимава какво говори, защото държавата му плаща заплатата. 

Това стана в поисканото от министъра право на отговор за дискусията от 30 юни, посветена на промените в Закона за културното наследство. Тогава в предаването се събраха скулпторът проф. Велислав Минеков, арх. Дафина Барфончовска и художникът Владимир Руменов. И тримата са остри критици на закона, който дава в ръцете на общините да се разпореждат с паметниците на културата на своя територия.

Виж още: Протест иска оставката на Вежди Рашидов

В това предаване бяха отразени страховете на много хора, ангажирани с опазването на културното наследство на България. Творците се опасяват, че този закон ще доведе до масирано унищожение на паметници заради корупцията и занижения контрол в местната власт. 

Обект на отговора към БНТ бе и поведението поведението на водещия Георги Ангелов. 

"Колкото до водещия, г-н Ангелов, съветвам го да не иронизира непрестанно държавата, на чиято ясла е и неговата заплата", пише министърът, цитиран от OFFnews.

"От доста време обаче наблюдавам тънък и интересен процес на създаване на удобни условия и предоставяне на екран на хора, които по презумпция обичат да плюят държавата и то не без услужливата помощ на водещия г-н Георги Ангелов", се казва в правото на отговор.

На сайта на БНТ не е публикувано писмото на министъра. Рашидов е недоволен, че държавата редовно не получава правото си на защита в същото предаване.

Виж още: Списъкът на Рашидов

"Отглеждаме например децата на някои водещи и ако г-н Ангелов много желае, мога да говоря повече по тази тема, но има опасност разказът да заприлича на "Мисия Лондон" - втора серия...", казва Рашидов, без да каже за какво става дума. Следва изброяване на успехи – бюджетът на театрите е с 22 млн. лв по-голям, 15 млн. лв. за кино и 10-те млн. лв. повече за музеи, галерии и библиотеки през 2016 година

Рашидов пита дали на водещия всъщност не му е приятно да слуша гостите си в ефир да плюят по един министър. Министърът се е засегнал от критики на "гости на предаването, които са отхранени със златните лъжички на социализма, израснали са в станциите на ЦК на БКП и са отрочета на тежката комунистическа номенклатура, а днес са се самопроизвели в демократи".

Той заплаши, че ще съди хора за клеветите към него и обясни, синът и внуците му са напуснали България, омърсени от подобен род клевети. Накрая се разбра, че Рашидов се е обидил заради свързването му с "Мултигруп".

"Никога не съм работил в "Мултигруп", но винаги съм бил приятел на Илия Павлов и не съм човек, който ще го съди", казва министърът на културата. Според него Павлов не е вършил нищо нередно, а всичко за "Мултигруп" било лъжи.

Според него клеветите спрямо него за откраднати и нечестно спечелени милиони са лъжи, по които са се произнесли Сметната палата и др. държавни органи, които не са намерили нищо нередно.

Виж още: Рашидов се извини с отворено писмо на тенора Георги Петров

Източник: БНТ, OFFnews