Още един хорист напуска хора "Йоан Кукузел Ангелогласният"

Протест с искане за оставката на министъра на културата Вежди Рашидов се организира в социалната мрежа "Фейсбук". Протестът ще се проведе в 18.00 ч. днес, пред сградата на Министерство на културата.

"ПейWithMe - дари стотинка на Вежди, спаси културата!"

Поводът за недоволството е изказването на Рашидов, че ще даде на тенора Георги Петров "100 лева, за да се успокои и ако може, да не пее".

Петров остро разкритикува Министерство на културата заради политиките по отношение на хонорарите за участие на хор "Йоан Кукузел" при откриването на българската изложба в Лувъра в Париж. Това бе последвано от отстраняването му от хора.

Протестът ще се проведе под надслов "ПейWithMe - дари стотинка на Вежди, спаси културата!".

В описанието на събитието за протеста организаторите приканват данъкоплатците да дарят "100 лв. на министър Вежди Рашидов, за да се успокои и да си ходи, защото песента му е изпята".

По думите на организаторите всеки е добре дошъл да дари 1, 2 или 5 стотинки в шапката за министъра.

"Очакваме най-вече артистите, художниците и музикантите да се присъединят към благотворителната акция #ПейWithMe", казват още организаторите на недоволството.

Още един хорист напуска "Йоан Кукузел"

Междувременно втори хорист напусна хора "Йоан Кукузел Ангелогласният". Седмица след като Георги Петров, бе освободен, защото изрази несъгласие по повод липсата на хонорари за хористите за концерт в Париж.

Стоян Малинов, който е част от хора вече 23 години, е напуснал "Йоан Кукузел Ангелогласният", като една от сериозните причини е отношението към колегата му.

"За да отида аз в Париж, трябваше да си намеря заместник, защото пея в един от столичните храмове. Така че аз трябваше да си взема човек, да наема колега, който да ме замества и съответно да му платя. Иначе той с какво ще ми е длъжен? Защото съм човек на изкуството и защото съм църковен певец. Когато отида в магазина, понеже знаят, че съм човек на изкуството, никой не ми дава даром нищо. Сиренето си е с пари и в името на България нима тези години ние не сме го давали и пак ще го давам", коментира Стоян Малинов пред "Дарик".

Той коментира още, че не се разграничава от колегата си, както направи диригентът на хора, а застава зад думите му.

"Както каза главният диригент - Димитър Димитров, съставът се разграничава от Георги Петров. Не, аз не се разграничавам от Георги Петров. Тези неща си ги говорим с него от години, просто дойде моментът да го изразим на глас", допълни още Малинов.

Източник: "Дарик"