Подгряването на вчерашния обед или прекомерната топлинна обработка при готвене понякога се оказват дори опасни

Мнозина смятат, че няма нищо по-добро и здравословно от домашно приготвената храна. Донякъде това е така, но има и тънкости, без които ястията ни могат да превърнат  в истинска отрова, ако не знаем как да ги обработим термично - и да ги съхраняваме правилно след това.

Дори да са спазени всички правила, някои вещества в храните могат да бъдат вредни за здравето. В допълнение към по-очевидните предпазни мерки - като употреба само на наситени мазнини при по-висока температура, - готвачите трябва да обърнат внимание върху спецификите на храните, които приготвят, предупреждават от foodpanda. 

Знаете ли например, че въглехидратите отделят токсини

когато се готвят на твърде гореща печка или прекалено дълго? В неправилно сварените картофи може да се появи отровно вещество, известно като акриламид. То е бяло, без мирис, водоразтворимо и се образува, когато нишестените храни се готвят при температури, по-високи от 120 градуса по Целзий.

Картофи (вкл. сладки картофи), зърнени храни и дори кафе - при всички се образува акриламид по време на готвене и/или пържене.

Температурата не е единственото нещо, което има значение - времето за готвене също е важен фактор. Например когато картофите са приготвени на прага на гореспоменатата температура, те продължават да произвеждат акриламид в хода на термичната обработка. Поради тази причина е важно готвачите да обърнат внимание не само на температурата, но и времетраенето при готвене.

Защо акриламидът е толкова вреден за нашето здраве?

Множество клинични тестове с животни, хранени с високи нива на акриламид, са показали повишен риск от развитие на ракови клетки. При хората проучванията показват възможност за развитие на някои видове рак, вкл. на бъбреците, маточната лигавица и яйчниците.

Излагане на високи нива на акриламид чрез вдишване пък може да причини увреждане на нервите, което да доведе до изтръпване или слабост в ръцете или краката, проблеми с пикочния мехур, както и други симптоми.

Междувременно Би Би Си предупреждава, че хранителните остатъци също могат да са опасни, макар че има случаи, когато притоплените храни са дори по-вкусни и полезни.

Около 1 млн. души годишно във Великобритания получават хранително отравяне, чиито симптоми включват повръщане, диария и стомашни болки. При половината от случаите причината е домашно приготвена храна. Смъртните случаи ежегодно са стотина, предимно в много ранна или в старческа възраст.

Хранителното отравяне обикновено се причинява от бактерии,

които са заразили храната ви, обяснява водещият на предавания със здравна тематика Майкъл Моузли. Например кампилобактер, който се среща при над 65% от пилетата, продавани на Острова, а при няколко процента - и върху опаковката им.

Бактерията се унищожава при термична обработка, но върху повърхностите в кухнята издържа до два часа, така че разпространението й става лесно - особено ако измиете пилето преди готвене. Може да ви разболее дори в малки дози - докато от салмонелата са нужни десетки хиляди бактерии, от кампилобактера са достатъчни около 500.

Преди да приберем сготвеното в хладилника,

е добре да го оставим да се охлади до стайна температура, но за не повече от четири часа. Ако приберем неизстинало ядене, то ще вдигне градусите в хладилника и ще го превърне в инкубатор на бактерии.

Според британската агенция по стандартизация на храните е добре яденето да се притопля само веднъж, но няма проблем да го направите и няколко пъти, стига да е правилно. Потенциално опасни храни в такива случаи са:

- Готвено месо или готвени ястия с месо
- Сосове, съдържащи сметана или мляко
- Морски храни
- Готвен ориз и паста
- Храни, съдържащи яйца, боб, ядки, или други богати на белтъчини храни

Стоплянето трябва да бъде равномерно

Ако използвате микровълнова фурна, може да не ви се получи така, а в останалите "хладни джобове" бактериите процъфтяват.

Особено трябва да внимавате с ориза, който може да е заразен с бактерията Bacillus cereus. Термичната обработка я ликвидира, но понякога се получават спори, които са не само токсични, но и изненадващо устойчиви на топлина.

Това може да доведе до "синдрома на пържения ориз", наречен така заради честите случаи в миналото на натравяне след консумация от щандове с китайска храна - където ястията с пържен ориз престояват часове наред при стайна температура.

Въпреки рисковете, породени от подобни лоши спомени, няма проблем да притопляте ориза, стига да не сте го държали цяла нощ в кухня с отопление. Подобно на месото, веднъж сготвеният ориз трябва да се охлади, ако планирате повторна консумация на същото ястие.

Източник: foodpanda, Би Би Си