Писателят получава приза за своите "емоционално наситени романи, в които разкрива бездната на илюзорното ни усещане за връзка със света", а букмейкърите спрягаха за тазгодишната награда друг японец, Харуки Мураками

Английският писател от японски произход Казуо Ишигуро, роден през 1954 г. в Нагасаки, е тазгодишният Нобелов лауреат за литература. Той получава приза за своите "емоционално наситени романи, в които разкрива бездната на илюзорното ни усещане за връзка със света".

Виж още: Нобеловата реч на Боб Дилън

Автор е на седем романа, а сред тях се откроява "Остатъкът от деня", спечелил наградата "Букър" (1989) и екранизиран през 1993-та с участието на Антъни Хопкинс и Ема Томсън. Филмът на Джеймс Айвъри тогава получава осем номинации за "Оскар".

През 1995 г. кралицата награждава Ишигуро с Ордена на Британската империя за особени заслуги към английската литература, а френското правителство го прави през Кавалер на Ордена за изкуство и литература (1998), припомнят от "Колибри". Преди време те пуснаха на български неговия "Никога не ме оставяй", сега издаден наново от "Лабиринт" заедно с най-новия му роман "Погребаният великан" (2015).

От "Рива", публикували "Остатъкът от деня" в предишно издание, през 2001-ва, пък са издали на български и "Когато бяхме сираци", който разказва за лондонски частен детектив през 20-те години на ХХ век.

Ишигуро е автор и на сценария за друг филм на Джеймс Айвъри, "Бялата графиня" (2005), който събира на екрана Ванеса Редгрейв с дъщеря й, покойната Наташа Ричардсън, на която партнира Ралф Файнс.

Виж още: Защо Боб Дилън заслужава Нобеловата награда за литература

Семейството на писателя емигрира във Великобритания, когато той е едва 6-годишен. Родителите му се надявали да се върнат в Япония, затова Казуо израства и се образова между две култури.  През 1978 г. се дипломира като бакалавър от университета в Кент по специалността английски език и философия. Магистърската му степен (отново по хуманитарни науки) е от университета на Източна Англия две години по-късно.

През 1981 г., с публикуването на три разказа, започва литературната си кариера. Първият му роман е "Замъглени хълмове", изграден от спомените на японката Ецуко, която трябва да преживее самоубийството на дъщеря си. Следва "Художникът в плаващия свят", удостоен през 1986 г. с наградата "Уитбред".

Третият му роман "Остатъкът от деня", който излиза на български и в поредицата "Златна колекция ХХ век" на изд. "Труд", продавана по вестникарските будки, е ситуиран в старо английско имение през първата половина на XX век, а разказът се води от името на иконома Стивънс, който служи на симпатизанта на нацистите лорд Дарлингтън.

Когато животът преваля и дойде мигът на равносметката, гордото чувство за пълноценно изминат път озарява със спокойното си сияние остатъка от деня, гласи анотацията...