Няколко полезни истини

От 1 до 7 август в повече от 120 страни отбелязваме Световната седмица на кърменето. Началото на тази инициатива е поставено през 1992 г. от World Alliance for Breastfeeding (WABA) с подкрепата на Световната здравна организация (СЗО) и УНИЦЕФ. Основната й цел е да се популяризира и насърчи кърменето на бебетата. От 2010 г. Медицински комплекс "Д-р Щерев" участва в кампанията съвместно с партньорството на Ла Лече Лига България.

След раждането и първата прегръдка кърменето е следващият най-съкровен, интимен и прекрасен момент, който майката споделя със своето малко съкровище. Освен имунни клетки, хранителни и полезни вещества, чрез него тя му предава своята любов и грижа.

Кърменето е естествен и биологичен процес, който понякога е съпроводен и с някои фактори, които могат да укажат неразположение на майката. Ето защо е хубаво подготовката за този съкровен момент да започне още по време на бременността.

Грижата за гърдите

Наред с всички промени, съпътстващи бременността, гърдите стават много по-чувствителни и болезнени. Поради тази причина е препоръчително грижата за гърдите да започне преди раждането. Спрете се на подходяща за целта козметика, която ще повлияе най-добре и ще успокои областта на зърната и ареолите. Използването на специални сутиени за кърмачки ще запази хубавата форма на гърдите и ще попречи на бюста да увисне.

"Естествената ваксина" - коластрата

Първите три дни след раждането са от изключително значение, защото тогава чрез кърменето се отделя коластра. Чрез тази "естествена ваксина" майката предава на своето мъниче специфични антитела, засилващи неговата имунна защита. Не бива да се притеснявате, че в началото отделяте няколко капки кърма, всъщност точно тези капчици са така важната коластра.

Кърмата - вълшебният еликсир

По своята същност кърмата е съставена от 88% вода и 12% сухо вещество. Именно това я прави толкова важна храна за бебето. Организмът на всяка жена е различен и е възможно при някои родилки пролактиновите нива да са по-ниски, отколкото при други. Пролактинът е хормон, който отговаря за синтезата на кърмата. Някои жени отделят малки количество кърма, но не бива да се притесняват и стресират. Въпреки и в малки количества, тя е изключително полезна.

Каквото ядем ние - яде и бебето чрез кърмата

Важно е да сме стриктни в храната, която приемаме, докато кърмим. Менюто на майката трябва да е богато на витамини. Препоръчително е да се избягва приемът на бобови култури, пикантни храни и газирани напитки - тези храни образуват газове и когато съставът им се предаде чрез кърмата, е възможно да се създаде дискомфорт за стомаха на новороденото. Като внимава с храненето, майката не само предпазва бебето, но влиза по-бързо във форма.

В Медицински комплекс "Д-р Щерев" отбелязват Световната седмица на кърменето с лекция на тема "Подготовка за кърмене. Преодоляване на често срещани трудности" на 1 август, събота, от 11 ч. в заседателната зала на болницата. Сертифицираният лектор е от Ла Лече Лига България.

Лекцията е безплатна, но е необходимо предварително записване на тел. 02/920 09 01. Татковци и бебета също са добре дошли!

Красотата на майчинството! Докато позирала с новородения си син за юнската корица на "Ел" в Австралия, на топмодела Никол Трунфио се наложило да накърми малкия и моментът бил уловен от фотографа, а снимката е отпечатана на ексклузивна корица за абонатите (вляво)

Източник: Медицински комплекс "Д-р Щерев"