Доклада на акселератора за това какви резултати са постигнато от 2012 г. досега

Кои са Eleven и какво правят те за бизнеса? Има дълъг и по-кратък отговор. Най-просто казано те раздават пари срещу добри идеи, които имат потенциал да станат изключително доходоносни. Ако трябва да сме по-точни Eleven е акселератор и инвестиционен фонд за финансиране на иновативни идеи в начална фаза, като средствата са предоставени от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) през програмата JEREMIE.

Те предоставят финансиране и чисто менторска помощ за реализирането на добрите идеи в работещ проект, стараейки се да изградят оживена нова общност от предприемачи, които заедно да променят света към по-добро. Централата на Eleven е в София и по-голямата част от финансираните от тях проекти са български, но те не се ограничават в рамките на страната и отпускат средства също на проекти от Сърбия, Турция, Румъния, Италия, Русия, Република Южна Африка, както и много други.

Тези дни от Eleven публикуваха своя доклад за това какво са свършили от 2012 г. насам. Цифрите са повече от впечатляващи.

Данни от доклада

Оттогава насам те са инвестирали почит 7 млн. евро в 93 компании от региона, като средно на проект са вложени 73 хил. евро.

93,9% от финансираните компании са от Европа, като останалите са от Азия и Африка. Най-голям е броят на българските компании, финансирани от фонда - 57, като това е отворило 273 работни места с общо 154 основатели на фирми. След това са Сърбия (12 компании), Хърватия (7), Румъния (5), Словения (3).

Средната възраст на основателите на фирми, финансирани от фонда, е 32 г., като най-младият участник е на 17 г., а най-възрастният - на 71.

Финансираните фирми са в различни сектори, като най-голяма част от тях са в сферата на забавленията - 14,9%, дигиталните медии (11,7%), онлайн търговията (11,7%), продукцията (10,6%) и спорта (9,6%).

Eleven работи с над 250 ментора от България, САЩ, Великобритания, Израел, Израел, Сърбия и др., като по-голямата част от тях са предприемачи с действителен бизнес.

От фонда изчисляват, че общата пазарна стойност на всички компании, които са финансирали до момента, се равнява на 47,5 млн. евро.

В момента все още тече прозорец по кандидатстване за финансиране, който приключва на 8 март 2015 г.