Храненето непосредствено преди лягане не само води до неспокоен сън и натрупване на тегло, но сериозно може да увреди тъканите на гърлото и хранопровода. Ето какво не се препоръчва да ядем и пием

Без съмнение сте запознати с киселинния рефлукс, който настъпва когато храносмилателните сокове се връщат нагоре към гърдите и гърлото, създавайки усещане за парене. Съществува обаче и т.нар. "тих рефлукс", който е различен от обичайния.

Причините са същите, но без киселините в стомаха - вместо тях страдащите се оплакват от възпалено гърло, хронична кашлица и затруднено преглъщане. В САЩ например това засяга близо половината от населението.

Виж още: 10 натурални начина за намаляване на киселините

Най-рисковият фактор е кога вечеряте, обяснява ларингологът Джейми Коуфман. Тя препоръчва вечерята да е не по-късно от три часа преди лягане. Но дори да спазвате това правило, нощното отваряне на хладилника или питието преди сън също може да имат разрушителен ефект. Ето осем храни и напитки, към които не бива да посягате, ако сте вече по пижама.

Алкохол

Той отпуска клапаните, които свързват стомаха и хранопровода. Когато това се случи, тялото ви не е в състояние да държи храната там, където й е мястото. Ако пиете алкохол преди лягане, си го търсите, предупреждава д-р Коуфман.

Нещо газирано

Газираните безалкохолни напитки са всъщност най-киселинното нещо, което се намира в природата, твърди Коуфман. Киселината уврежда същите тези клапани, а карбонизацията повишава налягането в стомаха.

Шоколад

Някои видове са богати на мазнини, които също действат разширяващо, а освен това шоколадът съдържа кофеин и един по-малко познат стимулант, наречен теобромин.

Сирена

Още една мазна храна, но имайте предвид, че твърдите варианти като пармезан или швейцарско сирене имат по-малък принос за рефлукса, отколкото по-меките сирена като фета и моцарела. И да, това означава да изключите и пицата.

Ядки

Що се отнася до рефлукса, мазнините са си мазнини, независимо дали наситени или ненаситени. Затова въпреки факта, че ядките съдържат здравословна доза от последните, преди лягане е добре да се избягват. Кашу, орехи, макадамия и фъстъци - това са най-лошите варианти според д-р Коуфман, докато шамфъстъкът и бадемите не се отразяват чак толкова зле.

Цитруси

Също с висока киселинност. Чаша портокалов сок или зелена ябълка са възможно най-лошият избор, но някои хора могат без проблем да хапват червени ябълки - тук зависи от собствения ви организъм.

Кафе

Не само че е киселинно, но кофеинът също предизвиква допълнителни стомашни киселини. Ако все пак ви се пие, безкофеиновото обикновено има по-ниски нива на киселинност.

Какво ви остава, когато ви обземе среднощен пристъп на глад?

Д-р Коуфман предлага нискокиселинните варианти - банани, купичка мюсли с ниско съдържание на захар плюс нискомаслено мляко или чай от лайка, който успокоява и засища вас, но и успокоява стомаха. 

Виж още: Пет храни за добър сън

Източник: Виктория Уолк / Prevention