Смятан за спешен медицински случай, топлинният удар е резултат от прекомерно излагане на слънце

Състоянието възниква, когато телесната температура се повишава над 40 градуса по Целзий и това може да доведе до органна недостатъчност, мозъчни увреждания и дори смърт. В случаи на топлинен удар тялото не е в състояние да произвежда достатъчно пот за охлаждане, пише DocTiming.bg.

Обикновено предизвикан от енергична физическа дейност и високи температура на околната среда, топлинният удар възниква много бързо и изисква незабавна медицинска помощ.

Освен температура над 40 градуса, другите основни симптоми са:
Бързо, повърхностно дишане или хипервентилация
Ускорен сърдечен ритъм и пулс (около 130 удара в минута)
Спазми или чувство на болезненост в мускулите
Халюцинации, затруднен говор или разбиране какво казват другите, или загуба на съзнание.

Важно: Топлинният удар не е треска, при която тялото умишлено повишава температурата си в отговор на инфекция например. Топлинният удар може да настъпи дори ако не сте изложени на директно слънце (разликата между топлинен и слънчев удар). Често жертви на топлинен удар са деца или животни, оставени в кола в горещо време.

Виж още: Как да разпознаем инсулта

Ако усетите някакви признаци на топлинен удар, от решаващо значение е да се потърси незабавно медицинска помощ. В очакване на лечение е добре да се скриете на хладно (в климатизирана стая), да се охладите чрез хладни влажни кърпи, без да ги увивате около себе си, или чрез пулверизиране на тялото с вода пред вентилатор за бързо изпарение. Целта на това охлаждане е да се свали температурата под 39 градуса. Пиенето на вода, напитки за спортуващи със соли или на течности със сол ще подпомогне рехидратирането.

Важно: Използването на антипиретици (лекарства срещу висока температура) като аспирин, ацетаминофен и други нестероидни противовъзпалителни средства няма никаква роля в лечението на топлинен удар. Те не могат да регулират работата на претоварения хипоталамус, който има функцията на термостат в тялото. Приемът на такива лекарства при топлинен удар може да доведе до развиване на чернодробни или бъбречни усложнения.

Освен почивки на сянка и достатъчен прием на течности през лятото, не забравяйте да приемате обилно количество плодове и зеленчуци, които осигуряват благоприятен баланс на вода и сол. Избягвайте употребата на алкохол и кофеин, които засилват дехидратацията на тялото.

Въпреки че няма да ви предпазят от топлинен удар, някои етерични масла могат да ви помогнат да чувствате прохлада през знойните летни дни. Смесете една капка етерично масло от мента, пет капки лавандулово етерично масло и чаша дестилирана вода. Съхранявайте сместа в спрей бутилка в хладилника и използвайте сместа винаги, когато имате нужда от бързо разхлаждане. Ментолът предизвиква усещане за охлаждане чрез активиране на някои рецептори в кожата.

Виж още: Домашна маска срещу слънчево изгаряне