Схемата е от поне двама души, като единият изнася въпросите, а втори ги решава и разпраща верните отговори

Само за 40 лв. можете да се сдобиете с верните отговори на матурите. Това показа журналистическо разследване на БНТ.

Седмица преди матурата колеги от Националната телевизия решават да си купят отговорите. Един от тях се представя за ученик и чрез Facebook се свързва с човек, който се представя за продавач на отговорите на матурите.

Комуникират с него първо онлайн, след това получават телефон, на който да се обадят. Мъжът им предлага и конкретна оферта - 80 лв. за да получат отговорите.

Първоначално дават 40 лв. капаро, а останалите 40 лв. - след като решат матурата и ги сравнят с отговорите на министерството. Сумата се изпраща чрез куриерска фирма.  

Мъжът, предоставящ отговорите е от Стара Загора и отказва лична среща с "клиентите" си от предпазливост. Парите са изпратени. В деня на матурите, в 10.32 часа журналистите получават отговорите под формата на съобщение. Самите отговори са на 100% верни.

Виж още: 52 089 зрелостници пишат върху "Гераците" на Елин Пелин на матурата по литература

Те подават сигнал до икономическа полиция и малко по-късно продавачът е задържан. Според репортерите най-вероятно някой изнася въпросите от матурата, друг ги решава и разпространява сред учениците.

Още вчера сутринта министърът на образованието Меглена Кунева сезира главния прокурор за друг случай на купени отговори. Очевидно има пробив, въпреки безпрецедентните мерки за сигурност, включващи запечатване на тоалетни и родителски постове.

Източник: БНТ