Какво купуваме повече, какво - по-малко

Растителни масла, круши, сокове, сиропи и нектари, свинско месо, пресни гъби, зеленчукови сокове, чай, агнешко и ярешко, сушени плодове, газирани напитки, минерална вода, бира, млечни масла и ябълки.

Това са част от продуктите, при които има над 100% нарастване в средната им консумация на домакинство за 2014 г. в сравнение с десетилетие по-рано, обобщава Profit.bg.

Българинът яде с около 90% повече шоколад и с 80% повече кисело зеле, колбаси и обработено месо. С над 70% се е увеличила консумацията на птиче месо и грозде, а с повече от 60% - на гъби, маслини и какао.

50% повишение има в потреблението на краставици, рибни продукти, пресни зеленчукови подправки, концентрати, череши и вишни, мед и кафе.

На трапезата ни все по-малко се забелязва овче, шилешко и козе месо, а също и боза. Българинът е намалил тютюнопушенето, главно защото средната цена на една цигара се е покачила с 274% през последните 10 години.

Консумираме също по-малко хляб, маргарин, мас, сол, захар, зелен лук, чесън, праз и зеле. Пием и по-малко ракия.

Цените

Сравнението на данните от НСИ за 2004-та в сравнение с 10 години по-късно показва най-голям ръст в цените на цигари, бобови продукти, фасул, мас, зеле и концентрати.

Сред продуктите с над 100% повишение на цените са още вината, рибата, ориза, тестените и захарните продукти, солта, ягодите, малините, сушените плодове, ракията, млечните масла и тиквите. Най-малък ръст се отчита при лука, соковете, сиропите и нектарите, газираните напитки и минералната вода, подправките, олиото, ябълките и свинското месо.

Източник: Profit.bg