Пет лесни начина да подобрим умствените си възможности

Повишете концентрацията и настроението си и останете с бистър ум до дълбока старост, следвайки следващите пет съвета 

1. Потенето е задължително

Дори и леки упражнения стимулират производството на мозъчни клетки. Проучване от 2011 гг. показва, че зрелите хора, които вървят по 40 минути три дни в седмицата, отлагат характерната за възрастните загуба на мозъчни клетки с 1 до 2 години. 

2. Дишайте дълбоко

 Хората, които медитират 20 минути дневно, показват промени в амигдала, който регулира емоциите, сочи проучване от 2012 г. Тези промени са свързани с по-малко депресия и повече щастие. 

3. Сексуално здраве 

Изследване сред влюбени гризачи показва, че редовният сексуален живот стимулира развитието на нови клетки в хипокампуса, където те помагат за намаляване на тревожността. 

Виж още: Работата на смени състарявала мозъка

4. Подхвърляйте си топки 

Проучване от 2009 г. на университета в Оксфорд сочи, че при хората, които практикуват жонглиране 30 минути дневно в продължение на 6 месеца, се наблюдава растеж на нови клетки в области от мозъка, свързани с възприемането на визуална информация в движение. Ползите от жонглирането учените свързват с повишаване на координацията и по-бързи рефлекси. 

5. Изхвърлете GPS-а 

Изследвания сочат, че възрастните хора с по-добри навигационни умения имат повече сиво вещество в хипокампуса и са подложени на по-нисък риск от деменция.

Виж още: 6 храни, от които затъпяваме

Източник: Profit.bg