Пет типа поведение на работещите млади

Времената се менят, а с тях и икономически активното население. И сега е времето на "децата на 90-те", поколението Y, което съдържа в себе си онези, които са родени между 1980 и 1995 г. Много е писано за това как се държат те като потребители, но как се държат като работещи? Въпреки че хората от поколението Y ценят себе си като индивидуалисти и уникални личности, те могат да бъдат разделени в няколко различни типа работещи.

Lifehack.org показва пет именно такива типа: 

1. Пътешествениците

Хората от този тип имат една голяма мечта - да видят света. Да посетят различните кътчета на планетата, да изживеят нови неща и да усетят нови изживявания. Затова и се стремят към намирането на работа, която ще ги задоволи в този план или поне ще им позволява да пътуват често. За тях е важно да могат да работят от разстояние, защото са планирали така и така да са следващата седмица в Испания или Гватемала. Типът на пътешествениците е идеален, ако търсите доброволец, който да работи дълго време далеч от дома.

2. Социалните

За този тип работещи млади хора най-важно е социалното одобрение, идващо най-често от социалните мрежи. Те имат профили навсякъде, тагват се, пускат селфита, споделят статуси, а през свободното си време проверяват лайковете и коментарите. И ако на пръв поглед това ви звучи като една безполезна групичка, то не бързайте с оценките. Хората от този тип са идеални са поддържане на дигитален маркетинг. Те знаят как социалните мрежи работят, знаят какво се харесва, какво се споделя и кое как да се подобри. 

Виж още: 5 начина да запазите перспективните си служители

3. Традиционалистите

Ако повечето деца на 90-те са бунтари и искат да разбиват прегради и да премахват граници, има една група, която предпочита да продължава по същия начин, както тези преди. Те търсят как да запазят работата си и да я направят възможно най-удобна за себе си, вместо да търсят множество шансове за кариерно развитие в нова компания. Това са и онези, които ще работят здраво и допълнителни часове. Те са стабилни и можеш да разчиташ на тях, че няма да те подведат. Само не очаквайте от тях твърде иновативни подходи. 

4. Завоевателите

Те се стремят към постижения и победи. За тях е типично още от деца да са започнали да си поставят цели и стъпка по стъпка да ги изпълняват. Затова и в тяхното резюме могат да се видят завидни позиции, нетипични за възръстта им. Тяхното голямо желание е да бъдат "Най-младият/младата... досега". Завоевателите искат да бъдат пионери и откриватели (често на топлата вода). Ако искате една цел да бъде постигната обаче, възложете го на тях или дори по-добре, дайте им екип, който да ръководят. Едва ли ще останете разочаровани. 

Виж още: Топ 10 професии за поколението Z

5. Бейбишефовете 

Те са млади, напористи и това, което ги интересува, е властта. Склонни са да изоставят на заден план личния си живот и приятелите за сметка на кариерното развитие. Амбициозни до немай къде, те се целят във върха и няма да пестят усилия да се видят там. За да го постигнат, те имат изключително високи изисквания към света около себе си и още по-чудовищно високи към себе си. С останалите служители често се отнасят като с бъдещи подчинени, а на вас ви остава да се запитате дали "хлапето", което сте наели, не се е загледало вече и във вашия стол.

Източник: Lifehack.org