НАП редовно разпитват бивши служители, които са получавали ниски възнаграждения близо до осигурителния праг, а в момента проверяват 300 души на минимална заплата, но със скъпо имущество

Националната агенция за приходите (НАП) проверява 300 души, които през последните години се осигуряват на минималния осигурителен доход, но едновременно с това са купили скъпо имущество като недвижими имоти и автомобили. Сред проверяваните има собственици на къщи в престижни райони и притежатели на луксозни лимузини.

Данъчните припомнят, че всеки месец се извършва селекция на рискови физически лица, като анализът обхваща получаваните официални доходи и съпоставката им с данните за недвижимите имоти и превозните средства, които автоматично постъпват в НАП от полицията и общинските власти.

В случаите, когато няма логично обяснение за произхода на средствата за скъпите покупки, инспекторите на НАП извършват проверки и ревизии, като

облагат недекларирания доход за пет години назад заедно с лихвите,

а в случаите, при които сумата на укритите данъци е значителна, данните се изпращат на прокурор за търсене на наказателна отговорност. За укриване на данъци в особено големи размери Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до осем години.

Вече близо година от НАП ежемесечно търсят по телефона или се срещат лично с работници, чиито заплати са били в размер, равен или близък до минималния осигурителен праг за съответната длъжност - и са напуснали или са били уволнени. Целта на данъчните е да разберат

при какви условия са работили служителите, докато са били наети,

били ли са принудени да подпишат договор на по-ниско от реалното възнаграждение, за да се избегне плащане на данъци и осигурителни вноски, както и дали са забелязали при бившия работодател отклонения от данъчно облагане.

Често напусналите работници разкриват схеми за укриване на данъци и осигуровки, като тези данни са в основата на проверки и ревизии със значителни разкрития.

"Луксозните покупки без официални доходи са гарантирано грешен ход. Въпросът е не дали, а кога това ще бъде открито от НАП и ще трябва да се плащат данъци с лихвите за години назад. Разполагаме с надеждна система за оценка на имущество и доходи на гражданите и я използваме постоянно", коментира по повод на проверките зам.-изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова.

Източник: НАП