Страхът е съвсем нормално чувство, той не може да бъдат изкоренен, но е важно как висшите мениджъри се справят с него.

Бъдете реалисти, съветва Harvard Business Review. Има нещо, което плаши добрите мениджъри повече от фалита на компанията и това е страхът, че няма да изпълнят очакванията, които имат другите към тях. 

Един от начините да се справите с този страх е да възпроизведете в ума си всички възможни сценарии. Създайте си различни сценарии и се запитайте: "какво ще стане, ако..."

Това ще тренира психиката ви за евентуалните последствия, ще ви научи да приемате по-мъдро и по-спокойно неприятен за вас развой. Всъщност, най-страшното за лидера е неизвестността.

Виж още: Защо психопатите просперират в живота

Разговорът с приятел е за предпочитане пред този с колегите. Близък човек извън служебното ви обкръжение може да ви даде перспектива, която вие и хората в компанията ви не виждате.

Самият факт, че вербализирате проблемите си, ще ви накара да се чувствате по-добре, а и много често помага да ви "споходи" решение.

Намерете странично занимание, което да поддържа духа ви в добро здраве. Това винаги помага. Всеки има нужда да избяга от страховете си поне за малко. Заниманието с нещо, коренно различно от работата ви помага и на професионалния живот. Често, когато сте далеч от проблемите, може да намерите ключ към разрешаването им.

Виж още: Всеки пети българин страда от страхова невроза