Щамовете "Ентеро 71" и "Коксаки" причиняват заразата и тази година. Какви обаче са симптомите на вирусите и какви превантивни мерки да вземем

И тази година ни застигат летните грипове. Вирусолозите предупреждават задължително да се обърнем към лекар, ако усетим стомашни болки, диария или висока температура. 

Летните вируси атакуват предимно от началото на юни до края на септември.

От Националния център за заразни и паразитни болести също алармират за повишаване на заболеваемостта. Само за пет дни в началото на месеца Столичната регионална инспекция е регистрирала 281 случая на заболели от летния вирус.

Според лекари обаче инфектираните са много повече, но хората предпочитат да се самолекуват и ходят на доктор само в краен случай. 

Два щама основно причиняват заразата тази година - "Ентеро 71" и "Коксаки", като вирусите ги донасяме от морето. Високата температура и изтощението, както и обезводняването, могат да предизвикат отпадналост за часове.

Виж още: 80% от заразените с нилска треска не показват симптоми

Като най-добро средство за борбата срещу вирусите лекарите посочват добрата хигиена, честото миене на ръцете и дезинфектирането им с кърпички на алкохолна основа. Практиката показва също така, че чашка алкохол помага заразата да отшуми по-скоро. Препоръчително е да не се купуват дюнери и бургери от пътя, тъй като не е ясно колко часа храната се е пекла на слънцето.

Заразата не се повлиява от антибиотици, но е препоръчително да се приемат пробиотици, особено когато летният грип е придружен с диария.

Виж още: Над 1800 души умират годишно от грип в България

Особено важно е да се посети лекар при първите появи на симптомите, тъй като вирусите могат да се развият бързо и да причинят тежки последици за организма ни. 

Лекарите предупреждват, че деца изкарват вируса по-тежко от възрастните.

"Когато говорим за деца на 4-5 години, е по-добре да търсим лекарска помощ, същото се отнася и за хора с хронични заболявания като диабет, сърдечно-съдови заболявания, хора, които имат вече някаква увреда на имунитета, за тях е препоръчително. Останалите наистина могат да го изкарат в ежедневието на крака, както се и случва, в рамките на 2-3 дни", коментира главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Виж още: Зика няма как да ни подмине, задава се и опасен вирус от Испания

"Мидите и морските дарове са голям разпространител на норовируси, ако не се спазват изискванията за отглеждането им. Ентеровирусите в голямата си част са без симптоми. Човек се инфектира и разнася инфекцията по фекално-орален път с мръсните си ръце, но не боледува", обяснява пред Би Ти Ви доц. д-р Любомира Николаева-Гломб.

Вирусолозите предупреждават през лятото да се пазим и от наличието на кърлежи по парковете, тъй като те са носители на сериозни бактериални инфекции и могат да причинят лаймска болест и марсилска треска. 

Източник: "България он еър", в. "Труд"