Няколко съвета, когато работата е зациклила

Всеки е изпадал в състояние на блокаж - просто не можеш да продължиш напред, защото нямаш муза. Трябва да свършиш нещо, а начина как да го свършиш ти се изпълзва. Ако пък работите някоя по-творческа работа, нещата стават още по-сложни. 

Реално погледнато, най-често се случва така, че щом престанем да се притесняваме за това "забиване", идея се появява и ние успешно продължаваме напред. Но как да стигнем до този момент, в който идеята ни удря по главата? 

Има три условия, които обославят този момент на яснота, в който си казваме "Аха!" и продължаваме напред.

1. Първо да стигнем до задънената улица.

За да се стигне до пробив, първо трябва да сме достигнали пълния блокаж. Само тогава ще можем да оставим нещата на спокойствие, за да отлежат в главата ни. По принцип, колкото по-закучена е една ситуация, толкова повече усилия влагаме. И толкова по-трудно ни става да се откъснем, за да си подредим мислите. Трябва да стигнем до момента на отказване, за да може идеите спокойно да се появят в главите ни. 

2. Търсете как да променяте общоприетите предположения

Една от най-честите причини да "забиваме" в някой проект е това, че гледаме на нещата само от определена гледна точка. Да си вземеш почивка ти дава възможност да се отърсиш от тази гледна точка и да погледнеш на нещата от нов ъгъл. Да се видят нови пътища и нови начини за решение на ситуацията.

Виж още: 10 начина да избягаме от прекаленото премисляне на проблемите​

3. Следете знаците на средата около вас

На всеки се е случвало да се огледа и да види нещо, което да отключи случаен спомен. Или да чуе даден звук, да усети ключова миризма и т.н. Средата около нас ни дава ключове към различни спомени. Когато пък съзнанието ни е заето в дадена плоскост, подсъзнанието търси ключове за решение на конкретния проблем. Така, обръщайки внимание на положението около нас, може да активираме важният спомен, който да ни даде начина за разрешаване на ситуацията.