Има някои белези, по които можем да разпознаем зрелия хубав плод и едва тогава да си дадем парите
Откак обявиха авокадото за суперхрана и хипстърите толкова го харесват, цената му се вдигна.
Затова е още по-неприятно, когато попаднем на незрял или лош плод, чийто вкус е като гумен.
Видео: Шест плода, които не консумираме по правилния начин
Ето един кратък пътеводител как да избираме из не толкова популярните плодове и отличителните им характеристики.
Нар
Цветът му варира от червен до тъмночервен, но не бива да има тъмни петна.
Зрелият нар винаги е по-тежък от незрелия, затова между два еднакви по големина плода избирайте винаги по-тежкия.
Нарът трябва да пружинира при допир и натиск, но не трябва да е мек - това е знак, че е бил замразяван.
Коронката също трябва да е червена - зеленият или бледожълт цвят на коронката сигнализира, че нарът не е узрял.
Ананас
Плодът не бива да ухае твърде силно - ако е така, значи е презрял.
Зеленият цвят на кората не е признак на незрялост, може да е от сорта на ананаса. По-скоро е важно да няма тъмни петна и при натиск да не остава вдлъбнатина - това означава, че плодът е презрял.
Манго
Мангото може да е жълто, зелено или червено на цвят - цветът не е показател на зрелостта, а особеност на различните сортове. По-объркващо е, че в даден сорт и зрелите, и незрелите плодове са с един и същи цвят. В този случай не се бойте от тъмните петна по повърхността - те са белег на отлична зрялост.
Твърдото манго е незряло, зрялото е меко, но не бива да се разпада на допир - ако можете да повредите кожата с натиск, значи плодът се е развалил.
Помело
Цветът на помелото може да е жълт, зелен или оранжев в зависимост от сорта. Формата също не е индикатор за зрялост. Неравномерната окраска на повърхността обаче говори за използването на химикали, т.е. по-добре избягвайте такива плодове.
На допир помелото трябва да е твърдо - това гарантира сочността на плода.
Папая
Ето тук нещата поне са малко по-ясни - ако цветът е зелен, значи и плодът е зелен. Зрелите плодове са с жълта или оранжева кожа.
Ако по повърхността има малки кафеникави петънца, всичко е наред - ако обаче петната са по-големи, вероятно плодът е презрял или развален.
Маракуя
Кожицата на този екзотичен плод трябва да е сбръчкана, тогава говорим за зрелост. Ако купите плод с гладка кожа, оставете го в купа за няколко дни, да узрее.
Цветът на повърхността трябва да е виолетов или жълт; зеленият цвят говори за незрял плод.
Маракуята трябва да е тежка - идеалното тегло е около 50 г за плод с диаметър 8 см.
Авокадо
Обвивката на авокадото може да е кафява или зелена в зависимост от сорта.
Ако разтърсите авокадото и чуете как костилката се удря вътре - значи е зряло.
Зеленото авокадо е твърдо на пипане. Ако при натиск плодът поддава, значи е зрял, ако остане вдлъбнатина - е презрял.
Източник: Адме.ру
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook