Инфографика показва дела на чужденците, получили гражданство в държавите членки

Швеция, Унгария и Португалия са държавите в ЕС, които най-добре успяват да интегрират имигрантите. Единствено там делът на натурализираните чужденци, получили гражданство, е над 5%, сочи статистиката от 2013 г., обобщена от британския в. "Индипендънт".

В десетката са още Финландия, Ирландия, Испания, Полша, Великобритания, Румъния и Холандия.

Данните от "Евростат" се изнасят по повод огласените от премиера Дейвид Камерън намерения Великобритания да приеме още сирийски деца, които са пристигнали на Стария континент без придружител.

Само миналата година тези малолетни бежанци в Европа са почти 90 хил., като малко над половината са от Афганистан, като у нас това са около 1/3 от всички млади хора, потърсили убежище в страната ни, обобщи "Евростат" в началото на месеца.

Виж още: 1200 са безпризорните деца бежанци у нас

През 2013 г. държавите в ЕС са дали гражданство на приблизително 980 хил. души, което се равнява на 3% от всички чужденци в общността.

3/4 от този брой се дължи на пет от 27-те страни членки : Испания (226 хил.), Великобритания (207 хил.), Германия (112 хил.), Италия (101 хил.) и Франция (97 хил.).

При гражданите извън общността делът на натурализация е 4,3%, много повече в сравнение с гражданите на ЕС, които са едва 0,7%.

Източник: "Индипендънт"