Алкохол, цигари, дрехи и обувки са най-евтини у нас, но хлябът, плодовете и безалкохолните напитки са с най-ниски цени в Румъния, а месото, млякото, сиренето, яйцата, рибата и маслото - в Полша, гласи актуалната статистика на Евростат

Храните са най-евтини в Полша и Румъния, докато в България с най-малко пари се купуват алкохол, цигари, дрехи и обувки, сочи актуалната статистика на Евростат за потребителските стоки през 2015 г.

У нас цените на тютюневите изделия са наполовина в сравнение с целия ЕС, а най-високи са във Великобритания, където струват повече от двойно (118%) над средното, а също така в Ирландия и Франция.

Алкохолът у нас е с 36% по-евтин спрямо средното за ЕС, а на върха в ценовата стълбица е Ирландия със 75% отгоре, следвана от Финландия и Великобритания.

Освен това България е отнела на Унгария първенството по най-евтини дрехи и обувки - 77%q при 133% в Дания (съответно със 42% и 33% по-високи спрямо целия ЕС). В родината на Андерсен най-скъпи са още хлябът (с 62% повече), рибата, маслата и безалкохолните.

Плодовете, зеленчуците и картофите са с най-високи цени в Швеция (с 37% отгоре), а месото, млякото и яйцата - в Кипър, където плащат до 40% повече.

Румъния и Полша са другите две държави в ЕС с най-ниски цени, като при хранителните стоки изпреварват дори нашата страна. В Румъния например най-малко се плаща за зеленчуците, плодовете и картофите (51% по-малко от средното в ЕС), хлябът (47%), както и безалкохолните напитки (36%), а в Полша най-изгодно се купуват месото (46% под средните цени в ЕС), рибата (36%) млякото, сиренето и яйцата (35%), а също така маслото (27%).

Извън ЕС, хранителните стоки и безалкохолните напитки са най-евтини в Македония, а най-скъпо - в Швейцария и Норвегия.

След Дания, където за храна и безалкохолни плащат 45% над средното в ЕС, в категорията на скъпите държави се нареждат Швеция, Австрия, Ирландия и Финландия, Люксембърг. В дъното на таблицата след Полша, Румъния и България са още Литва, Чехия и Унгария.

Ето и кои са Топ 3 държавите, където е най-скъпо и най-евтино в ЕС за шест групи стоки и услуги: храни и безалкохолни напитки, алкохол и цигари, облекло, хляб и зърнени храни, месо, мляко, сирене и яйца.

Източник: Евростат