Лавиноопасните зони в близката до София планина са обозначени, напомнят от "Витоша ски"

Витоша привлича много туристи и скиори, но в хубаво прекараните часове, които планината предлага, често пъти идват изненади, предупреждават от "Витоша ски". След лавината, която отне два човешки живота още в първите дни на сезон 2016, ви предлагаме да си припомните техните съвети и препоръки.

Времето бързо сменя характера си и атмосферните условия, особено зиме, стават сурови. Това изисква познаване на правилата за безопасно движение по писти и пътеки.

Лавиноопасните места на Витоша са обозначени.

Едно от тях, на което трябва да се обърне сериозно внимание, е в горната част на долината на Драгалевската река, в местността Комините. Лавината пресича лятната пътека от местността Бай Кръстьо за заслон Кикиш. Ударната й сила е голяма. През зимата за заслон Кикиш трябва да се отива само по пряката пътека от Драгалевския манастир.

Характерно лавинно място е и големият улей, който се спуска край скалите на Орлово гнездо, над лятната пътека, която минава от Комините за заслон Кикиш. Преминаването през Комините за Платото или за заслон Кикиш е наложително да се избягва зиме и през ранна пролет.

По пътеката от хижа "Алеко" за Черни връх в местността Дупката зиме почти винаги има снежна козирка.

На Малката стена, по която скиорите често слизат от Черни връх или от вр. Малък резен за Платото, също има лавинно леговище. То представлява падина, широка около 30 м. Образуват се снежни преспи и козирки.

По на запад от Малката стена по склона също се образува характерна снежна козирка. Надвесът тук е 30-40 м широк и тъй като склонът е открит и стръмен, срутванията могат да достигнат доста ниско, което ги прави и по-опасни.

На Резньовете също има опасност от лавинни срутвания, особено на мястото, където остава най-дълго снежна пряспа на Витоша.

Районът на връх Камен дел силно се заснежава. От източната страна откъм местността Кикиш се спускат стръмни склонове, които са лавиноопасни.

Източните склонове на връх Скопарник към местността Казана са също лавиноопасни.

Трябва да се има предвид, че при различни снежни и температурни условия лавини могат да се образуват и на други места по Витоша. След инцидента тази седмица от Планинската спасителна служба (ПСС) уточниха, че по обработените ски-писти няма опасност от лавини.

При гъста мъгла, силен вятър и снеговалеж на Витоша обаче е напълно реален и рискът да се изгубите. За особено трудни се смятат откритите зони на платото, районът на Резньовете, Черни връх, Самара и Селимица, билото на юг от Черни връх. Затова запомнете:

- Движението да става само по стабилно маркираните пътища!
- В планината никога не излизайте сам!
- При загубване - движете се само на север, без да изменяте посоката!

Виж още: Тодор - сървайвърът от заслон "Дивия бик"

През летните месеци често се разразяват гръмотевични бури, които са опасни за движещите се по високите открити части на планината. Ако ви застигне гръмотевична буря в планината, избягвайте възвишенията на терена и дърветата.

По северните склонове на Копитото и източните склонове на Резньовете има няколко улея със свободно падащи камъни - сипеи.

Откритите части на човешкия организъм и цялото тяло могат да измръзнат не само при ниска температура, но и при силен вятър, затова:

- Излизайте в планината само с подходяща туристическа екипировка!
- При силен вятър и ниска температура не напускайте хижата!
- При загуба на чувствителност в откритите части на тялото разтрийте ги до възстановяване на чувствителността само със сух вълнен предмет!
- При умора - не спирайте на снега да починете! Почивката крие опасност от бяла смърт. Напрегнете волята и слизайте бързо надолу.

Виж още: Как да се екипираме за летен преход в планината

Източник: "Витоша ски"