Американците са начело в списъка

САЩ са държавата, където са най-вманиачени по котките - там такъв домашен любимец отглежда всяко трето домакинство, като средно броят на котките в едно семейство е 2,2.

Виж още: Най-голямата любителка на котки

По данни от World Atlas, цитирани от британския в. "Индипендънт", на второ място се нарежда Китай с 53 млн. котки. Следват Русия (12,75 млн.), където новодомците имат обичай да пускат в жилището си първо котката, и Бразилия (12,5 млн.). 

Десетката допълват Франция, Италия, Великобритания, Германия, Украйна и Япония, където се намира селото на 100-те котки.

Американците са номер 1 и по брой котки на 1000 души от населението - 237. По този показател на второ място са украинците със 169. В бившата съветска република обаче живеят и множество бездомни котки, а отношението към уличните животни често се критикува от природозащитните организации.

Над 100, т.е. повече от една котка на 10 души, се падат още в Италия, където котешкото убежище сред древноримските руини на площад "Торе Арджентина" е сред най-големите атракции на столицата, във Франция и Великобритания.

Във всички гореизброени държави имат проблем с безпризорните животни, като в САЩ броят на котките - домашни и улични - се изчислява на 76,5 млн. Същевременно едва 3% от стопаните там си взимат породиста котка от развъдник - повечето се сдобиват с любимец чрез роднини и приятели, а 1/3 (34%) от домакинствата отглеждат осиновено животно, прибрано от улицата.

Виж още: 50 милиарда за домашни любимци

Котешкият рай в Рим

Източник: в. Индипендънт