Толкова са похарчили за питомците си американците през 2011-а

Разходите на американците за домашните им любимци са достигнали невиждани досега висини, сочат официални данни.

Сумата надхвърля 50 млрд. долара, от които 65% отиват за храна и ветеринарни разноски. Най-голям ръст обаче се отбелязва при услугите - фризури, пансиони, бавачки и пр., - които през миналата година са погълнали 3,79 млрд. долара.

Прогнозите са за още по-голям растеж в тази категория - до 4,11 млрд. към края на настоящата година. Бумът тук се обяснява с факта, че

когато стопаните са работещи хора,

се налага дневната грижа за любимците им да се поема от наети лица.

Скучае ли котката ви, докато сте на работа?

Застраховките за домашни любимци също са перспективен бизнес, след като през 2011 г. разходите по това перо са достигнали 450 млн. долара.

Според ветеринари, цитирани от Асошиейтед прес, американците не просто се интересуват повече от домашните любимци - веднъж поели отговорност за животно, те били решени да го обгрижват както подобава.

Сред най-актуалните продукти например били интерактивната хранилка с пъзел (например Dog Tornado), както и роботизираните играчки.

Преди броени дни бяха оповестени и най-популярните породи кучета в САЩ през изминалата година.

Първото място за 21-ва поредна година се пада на лабрадор ретривърът - заради своята игривост, преданост и службата си в полицията и спасителните отряди.

Следват немската овчарка и бийгълът, който заема мястото на йоркширския териер, слязъл до номер 5. Четвърти е голдън ретривърът, а по-нататък в Топ 10 се нареждат

булдогът, боксерът, пуделът и немският дог

На 10-а позиция влиза ротвайлерът, изместил породата шин цу. Все по-популярни през последното десетилетие зад Океана са големите кучета.

Пуделът Дерек е готов за изложба

Кучетата в Америка - и грижите по тях - са и сред темите в романа от Алек Попов "Черната кутия", който, след успеха на "Мисия Лондон", също предстои да се екранизира.