От догодина трябваше първите три дни болнични да носят половин надница, но и синдикати, и работодатели изразиха недоволство от готвената мярка. Ето какво още предвижда бюджетът на Държавното обществено осигуряване за 2018 г.

Правителството замразява идеята за по-малък размер на болничния, предвидена в бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за догодина. Планираните промени се отлагат за месец-два, докато кабинетът намери вариант как да затегне контрола върху издаването на болнични листове, съобщава Би Ти Ви.

Корекциите в сумата на обезщетението засягаха първите три дни от болничния, които са за сметка на работодателя. За тридневно отсъствие от работа сега се изплащат 70% от възнаграждението на служителя, но от 1 януари сумата трябваше да намалее до половината от надницата, или 50%.

Например ако работникът е на 1000 лева брутна заплата, за три дни болничен работодателят щеше му дължи с около 25 лева по-малко, отколкото сега, изчислява Би Ти Ви. В мотивите беше записано, че промяната се прави с оглед облекчение на бизнеса и превенция на злоупотребите.

Намаляването на сумата не засягаше периодите на майчинство, а се отнасяше само за първите три дни временна неработоспособност. След тях Националният осигурителен институт (НОИ) щеше да продължи да изплаща 80% от възнаграждението.

Синдикатите се обявиха против с аргумента, че всички дни от болничния лист е редно да се плащат от НОИ, тъй като работникът и работодателят внасят осигуровки именно с тази цел.

Сметките на бизнеса показват, че от 2010 г. насам, откакто плаща работодателят, болничните дни за негова сметка са нараснали със 120%, а миналата година по това перо са изплатени над 5,3 млн. дни.

Виж още: Разходите за болнични удрят рекордни нива

Около 0,5 млрд. лева годишно харчи НОИ за обезщетения при болест, а през последните години броят на болничните листове е нараснал с 60%. За миналата година броят им надхвърля 3 млн.

На практика през болничните фирмите получават повече пари, отколкото внасят като данъци по всички пера в държавата, поясни премиерът Бойко Борисов и даде пример с шивашки фирма, която за една година имала изплатени 105 хил. болнични дни. Това е струвало на осигурителната система 1,6 млн. лева.

Управляващите обмислят вариант да създадат специална лекарска комисия, която да проверява издадените листове. По думите на министър-председателя целта е "да не пострадат тези хора, които реално са болни, заради онези, които мамят". Знаете като дойде петък, колко болнични се издават и 'айде в Гърция на почивка - ама всички данъкоплатци плащат за това, коментира Борисов.

"Има статистика за определени лекари и хора с болничен, който са прекарали в чужбина. Ние ще вкараме повече регулация със съответния санкционен режим за това", увери здравният министър Николай Петров.

Виж още: 10 причини да кръшкаме от работа

В положителна посока обаче са други готвени промени в бюджета на ДОО за 2018 г. Увеличават се две плащания, които през последните години бяха замразени. Майчинството за втората година на детето се увеличава с 40 лв. и става 380 на месец, а минималното обезщетение за безработица, което сега е 7,20 лв. на ден, догодина става 9 лева.

Ръстът с 1,80 лв. на ден засяга хората, които са напуснали работа по собствено желание. "И сега, и в бъдеще е крайно недостатъчно. Би трябвало да е едно и също - независимо дали човек сам е напуснал некоректна фирма, или са го съкратили", коментираха обаче пред Би Ти Ви регистрирани в Бюрото по труда. 

Въвежда се и максимален размер на обезщетението. За догодина той ще е 74,29 лв. Променят се правилата за достъп до обезщетения за безработица - ще се изисква човек да се е осигурявал 12 месеца от последните 18. А за да получава обезщетението в продължение на една година например, ще трябва да има над 15 години стаж, натрупан след 2001 г.

Увеличението на майчинството за втората година с 40 лв. изненада приятно майките, които пресмятат, че с 40 лв. допълнително ще си осигуряват два пакета памперси. Размерът на майчинството за първата година на детето ще продължи да зависи от дохода за две години назад.

Според плановете за догодина през юли всички пенсии ще бъдат индексирани с 3,8% и така минималната ще стане близо 208 лв. Таванът на пенсиите остава 910 лв.

За работещите през 2018 г. пък се увеличава с 1% осигуровката за пенсия. Растат и минималните суми, на които шефът може да ни осигурява - различни за различните длъжности.

Минималните осигурителни прагове се вдигат служебно с 3,9%, тъй като и тази година бизнесът бойкотира преговорите със синдикатите. Като се вземе предвид обаче, че минималната заплата догодина се планира да стане 510 лв., средното увеличение на праговете ще излиза с 6,8%.

Този ръст също провокира остра реакция на работодателите, които поискаха оставката на социалния министър.

Източник: Би Ти Ви