Реалната възможност за бебе е чрез дарителска яйцеклетка

Борим се за кариерно развитие, стремим се да постигнем мечтите си... Стоп! Нима забравяме, че щастието ни не е материално? Бързаме, бързаме в изпълненото със стрес всекидневие и оставяме на заден план идеята да имаме свое дете. 

Годините минават неусетно, а все още у дома няма бебешки плач. В разговорите не се чува идеята за консултация със специалист. Напрежението се усеща само в изпитателните погледи на по-възрастните ни роднини.

Няма накъде

Изминава още време, докато двойките се осмелят да посетят специалист, който установява наличието на репродуктивни проблеми. Често диагнозата е изчерпан яйчников резерв. А сега накъде?

Реалната възможност за бебе е чрез дарителска яйцеклетка. Но откъде?

Стерилитетът е все по-често срещано явление - всеки пети има проблеми в желанието си за бебе и наследник. В България двойките с репродуктивни проблеми са над 200 хил., а около 40 хил. от тях се нуждаят от дарителска яйцеклетка поради преждевременно изчерпан яйчников резерв.

С напредването на възрастта при жените броят на яйцеклетките започва да намалява, но невинаги годините са главният определящ критерий, тъй като и при млади жени може да се наблюдава изчерпан яйчников резерв.

Това присъда ли е?

При изчерпания яйчников резерв яйчниците на жената не произвеждат яйцеклетки или единичните произведени не са подходящи за оплождане и формиране на здрав ембрион. И тук се стига до възможността дори жена с такава диагноза да има бебе.

Решение има! - дарителска яйцеклетка, която да бъде оплодена от сперматозоид на партньора/съпруга чрез инвитро. С изчерпан яйчников резерв могат да бъдат и жени с лош отговор на хормонална стимулация, които продуцират малко на брой или незрели яйцеклетки, претърпели неуспех при процедурите.

Но защо?

Съществуват различни фактори, водещи до това състояние: наследствени заболявания, преждевременна менопауза, която може да се дължи на автоимунно заболяване, оперативна интервенция, ендометриоза или прием на медикаменти, както и изкаран курс на химио- или лъчетерапия.

Как да получите шанс за бебе?

Ще трябва да посетите специализиран инвитро център, където ще бъдете включени в списъка на чакащи реципиенти.

След като там намерят подходяща дарителка за вас, ще синхронизират цикъла ви с нейния, като ще ви бъдат изписани медикаменти преди и след процедурата за поддържане функцията на яйчниците и подготовка на маточната лигавица за по-добра инплантация на ембриона.

Ще посетите своя акушер-гинеколог за ултразвукови прегледи. Дарените яйцеклетки ще бъдат оплодени с материал от вашия съпруг/партньор (освен в случаите на непартньорско даряване).

Няколко дни оплождането ще бъде наблюдавано от екипа специалисти ембриолози и в деня на ембриотрансфера ще ви бъде дадена информация за развитието на ембрионите, като според качеството им лекуващият лекар ще обсъди с вас колко от тях да бъдат върнати в маточната кухина.

При наличие на по-голям брой качествени ембриони ще ви бъде предложено тяхното замразяване и съхранение за определено време.

Искам да остана анонимна!

Съгласно законодателството процесът по даряване на яйцеклетки е строго конфиденциален и разкриване самоличността на анонимния дарител не се допуска. Идентичността на реципиентите също не се разкрива, освен в случай на родствено даряване по права линия.

Вашата мечта за бебе никога не е била по-лесно достижима!

Източник: Медицински комплекс "Д-р Щерев"