Българката, която в края на 2008 г. беше залята с киселина заради синдикалната си дейност, вече е евродепутат от гръцката Коалиция на радикалната левица - СИРИЗА

Следващият проект на режисьора Иван Ничев, чийто "Българска рапсодия" ни представлява в надпреварата за чуждоезичен "Оскар", е документален филм за една българка и нейния път от чистачка в атинското метро до депутат в Европейския парламент.

Костадинка Кунева, която в края на септември навърши 50, стана известна със синдикалната си дейност. Заради това в навечерието на Коледа през 2008 г. тя бе залята с киселина, а нападението срещу нея предизвика масови протести.

След близо шест години, претърпяла над 30 операции, имигрантката влиза в ЕП от листата на Коалицията на радикалната левица (СИРИЗА).

В документалния жанр Иван Ничев наскоро бе продуцент на "Дългият път към дома" (2013), режисиран от Боряна Пунчева. Филмът е своеобразно продължение на сюжет, по който е работил самият той навремето - историята на едно българче от ромски произход, оставено от майка си за международно осиновяване в сиропиталище през 1993 г.

Сцената на раздялата им е запечатана в архивен кинорепортаж, а две десетилетия по-късно младежът се завръща у нас, вече като френски гражданин, за да се види с нея, както и със своите седем братя и сестри...

Ветеранът Ничев, който догодина навършва 75, разказа за предстоящия си проект във Варна, където участва в конкурсната програма на кинофестивала "Златна роза" с най-новата си игрална творба - "Българска рапсодия".

Филмът, разбунил духовете покрай избирането му за българската кандидатура за чуждоезичен "Оскар", е последното попълнение в поредицата на режисьора за спасяването на българските евреи, част от която бяха още "Пътуване към Йерусалим" и "След края на света".

Виж още: Скандален ли е изборът на "Българска рапсодия" за "Оскар"?

Той сподели, че и в документалния си филм възнамерява да покани отново оператора Ади Райс, който въпреки езиковата бариера се справил отлично с работата по "Българска рапсодия". Лентата е копродукция с Израел и там премиерата е насрочена за декември, а чуждестранни представители на киногилдията вече са коментирали потенциала й да стане световен хит.

Режисьорът призна, че е бил принуден да направи компромиси заради разпространителите, които настоявали филмът да стане по-разбираем за публиката във всяка точка на света. Не смятам, че правенето на кино трябва да е за 50 фестивални зрители в малък салон и журито, уточни той.

Дайте да мислим, че тези филми трябва да се гледат; че киното е скъпо изкуство, в което се влагат много пари, и е насочено към зрителите, призова Ничев колегите си.

Виж още: В българското кино - двама се карат, трети печели

Преди няколко дни американската киноакадемия оповести, че в надпреварата за чуждоезичен "Оскар" са постъпили предложения от рекордните 83 държави, сред които за първи път са Косово, Малта, Мавритания и Панама.

В списъка са заглавия като белгийският "Два дни, една нощ" на братята Жан-Пиер и Люк Дарден, полският "Ида" на Павел Павликовски, руският "Левиатан" на Андрей Звягинцев, който бе сред отличените в Кан 2014, както и лауреатът на "Златна палма" - "Зимен сън" (Турция) на Нури Билге Джейлан.