Управителят на Българска народна банка (БНБ) разпространи изявление до медиите

Във връзка с публикувано днес обръщение на г-н Цветан Василев до медиите, клиентите и служителите на Корпоративна търговска банка (КТБ) бих искал да обърна внимание, че в текста има поредица от неверни твърдения, касаещи работата на БНБ и в частност на управителя на институцията. 

"Не бих искал да коментирам абсурдните и грозни твърдения и квалификации по мой адрес и внушенията, които се опитва да прави г-н Василев. Но в името на обективността и доброто име на институция със 135-годишна история, каквато е БНБ, и твърденията "очевидното нежелание на Централната банка да заеме адекватна позиция, и страха на Иван Искров от прокуратурата" и "Централната банка отсъстваше тогава, независимо от моите опити и опитите на изпълнителните директори да убедят ръководството й да се намеси", държа да отбележа следното:

От първия ден на заемането на поста управител на БНБ от мен и в работата на УС на БНБ винаги сме имали равнопоставено отношение към всяка една от банките, опериращи на територията на Република България.

Всяко едно решение, което е взимано от УС на БНБ или други компетентни органи в рамките на институцията, се е подчинявало единствено и само на юридическата и икономическа логика и при абсолютно спазване върховенството и буквата на закона.

Решението на УС на БНБ за поставянето на КТБ, а два дни по-късно и на ТБ "Виктория", под специален надзор, бе взето след получаването на изричното писмено искане от страна на ръководствата на двете банки в Централната банка. Никоя от двете банки не е депозирала искане за предоставяне на ликвидна помощ от БНБ. Такава и не би била възможна, тъй като банките не са разполагали с изискваните от чл. 33 от Закона за БНБ обезпечения", посочва гуверньорът на БНБ.

Той уточнява, че от 1 юли 1997 г., когато бе въведен валутният борд, до момента БНБ не е влизала в ролята на кредитор от последна инстанция по отношение на нито една банка в страната.

Бих искал да заявя, че твърдение като "изнесени чували" или думата "чували" никога не са използвани нито в изявлението на УС на БНБ от 11.07.2014 г., нито от мен, както и не ми е известно друг мой колега да ги е употребявал.

Дали е имало изнесени пари в чували или с друг способ, това никой от нас не е коментирал. Единствено оповестихме наличието на разписка и нейното съдържание за изтеглени и предадени на мажоритарния собственик парични средства, предоставена ни от квесторите и фактът, че сме я предали незабавно на компетентните органи, заявява Искров.

Не бих си позволил като управител на БНБ да коментирам обидни, емоционални и неотговарящи на истината квалификации, които работят срещу доверието в институциите и органите на правовата държава. Независимо от тях и определения като "бруталната атака от страна на някои институции под умилителния поглед на БНБ", бих искал да заявя, че само бих се радвал да се реализира заявената от г-н Василев решимост по оздравяването на банката, което, както той твърди, се е превърнало "в мисия" на живота му, "така както преди това беше нейното развитие".

Изразявам готовността на БНБ да съдейства максимално, в рамките на законовите си правомощия това да се случи, в рамките на закона. Още веднъж подчертавам решимостта си да защитавам стабилността на българската финансова система, върховенството на закона и да се противопоставям на всеки опит за рушене авторитета на Централната банка и доверието в българските банки, заключава управителят на БНБ.