Решението важи за ваксини срещу дифтерия, детски паралич, туберкулоза и хепатит Б, като цели да запази здравето на останалите деца

Деца, които не са ваксинирани, няма да бъдат допускани в детски градини в северния италиански регион Емилия-Романя, съобщава италианското издание на The Local, цитирано от агенция "Фокус". 

Местният съвет е приел специално решение за издаване на забраната, като по този начин става първия италиански регион, въвел крути мерки срещу родители, отказващи да ваксинират децата си.

Президентът на региона Стефано Боначи заяви, че разпоредбата е въведена "за предпазване на общественото здраве на нашата общност и в частност на най-слабите деца, които поради здравословни причини не могат да бъдат ваксинирани и по този начин са изложени на зараза".

Решението е прието с 27 гласа "За", 5 - "Против" и 10 - "Въздържал се" и важи за ваксини срещу дифтерия, детски паралич, туберкулоза и хепатит Б.

Министър-председателят на Италия Матео Ренци изпрати поздравление към Боначи, който е член на оглавяваната от Ренци Демократическа партия. 

Мерките са наложени от високия процент на родители, които отказват децата им да бъдат ваксинирани срещу тежките болести. 

Източник: Агенция "Фокус"