Откъде идват красноречивият жест с преобладаващ среден и думичката с F

Замисляли ли сте се откъде идва неприличният жест с вдигнат среден пръст? Толкова е популярен, че и децата го знаят. (Още по-лошото е, че го показват в неподходящи моменти.)

Виж още: Дори добрите момичета го правят...

Оказва се обаче, че жестът води началото си от славната битка при Аженкур, когато малобройната английска войска, водена от Хенри V, побеждава превъзхождащата ги френска армия на 25 октомври 1415 г.
Французите, които смятали, че победата им е сигурна, заплашили, че ще отрежат средния пръст на всеки пленен англичанин.

Защо точно средния пръст?

Като ги лишат от средния пръст, английските стрелци никога повече няма да могат да стрелят с лък.
Има и друго - английският лък се прави от тисово дърво, а самата стрелба с лък наричали "скубане на тис" (pluck yew), пише tafim.com.

Англичаните обаче неочаквано победили в битката и започнали да се присмиват над поразените французи, като им показвали среден пръст, с думите: "победата е за нас, ние и занапред ще продължаваме да скубем тиса".

С времето Фразата pluck yew, която била достатъчно сложна за произнасяне, била опростена. "P" заменили с "f", а  "yew"  с "you". Така се родила знаменитата фраза fuck you.

Виж още: Най-дисидентското селфи може да ви обиди

Сега вече е ясно защо изразът fuck you се използва в съчетание с показване на среден пръст.

Французите, от своя страна, също имат фалически поздрав. Нарича се bras d’honneur (ръка на честта) и при него с дланта на едната ръка се удря по свивката на лакътя на другата.

Източник: tafim.com