... а какво остава за лошите?! Обидният жест с показването на среден пръст датира от две хилядолетия, а днес го адресират най-вече към папараците - макар че случаят с Адел не беше такъв

В отсъствието на особени изненади, най-коментираният момент от снощните британски музикални награди беше неприличният жест на Адел, който веднага попадна на първа страница по таблоидите, успели да реагират в късния час.

23-годишната звезда показа среден пръст с дясната си ръка, след като водещият Джеймс Кордън беше принуден да прекъсне благодарствената й реч, за да анонсира гига на "Блър" за финал на церемонията.

По-късно най-добрата певица на Острова към момента получи извиненията на организаторите, а от телевизията, предавала шоуто пряко,

се оправдаха с напредналото време

Самата Адел пък обясни, че жестът не бил насочен към феновете, а към шефовете, които са разпоредили да я "отрежат" в най-вълнуващия й миг на сцената, тъкмо когато бе получила статуетката за най-добър албум от ръцете на Джордж Майкъл.

Съжалявам, ако съм обидила някого, всъщност те обидиха мен, коментира по-късно тя.

Медиите на Острова не пропускат да отбележат, че победителката тъкмо била отворила темата за патриотизма, като обяснявала

колко се гордее, че е британка -

и печели в Лондон, след като е "превзела" американските награди "Грами", където я отличиха в шест категории.

Някои дори заговориха за дискриминация, тъй като Деймън Олбърн от "Блър", наградени за цялостен принос към музиката, разполагал с повече от 3 минути, а на Адел били дадени секунди.

Подобна "буря" заради дама, показала среден пръст пред тв камерите, се разрази и в началото на месеца, след шоуто на Мадона на тазгодишния Супербоул. Тогава обаче виновна бе не титулярката, а M.I.A, която участва в нейната най-нова песен.

Разправят, че импровизираната й постъпка разгневила доста Мадж, и то не защото по-младата й колежка превзела заглавията в медиите, а защото на организаторите било обещано твърдо, че

нецензурни изцепки няма да има -

а Мадона е професионалистка до мозъка на костите и държи на думата си, обясняват от антуража й.

Скандалът тогава стана повод Би Би Си да припомни, че обидният жест със средния пръст датира от хилядолетия - но заради прекомерната употреба по рокконцерти и футболни стадиони постепенно е изгубил силата си.

Древните римляни го наричали digitus impudicus,

"неприличният пръст". Носи се легенда, че английската версия - двата пръста във формата на буквата V като victory (победа), но с длан, обърната навътре - произхожда от бойните полета през Средновековието. Тогава ги размахвали стрелците с лък - напук на френските войници, които се заканвали да им отрежат двата пръста, за да им попречат да се прицелват.

Днес този жест не символизира фалос и дори не е обиден,

твърди пред Би Би Си преподавател по право от Вашингтон, който е проучвал ролята на средния пръст в съдебната практика.

Според Айра Робинс той е навлязъл във всекидневието и значението му вече се е разширило до изблик на протест, ярост или просто вълнение.