Казусът с телевизията е жесток пример за модела "Цветан Василев", обяснява в анализ за "Труд" Георги Георгиев

288 млн. лева има да връща едноличният собственик на Тв7 "Краун Медиа" ЕАД на "Технологичен център - институт по микроелектроника" (ТЦ-ИМЕ). За дълга съобщиха от Института в писмо до премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров.

Причина за писмото е казусът с Тв7, откъдето се ожалиха, че искат да ги спрат заради неплатен кредит към фалиралата Корпоративна търговска банка.

Според председателя на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков медията дължи между 2,5 и 5 млн. лева. В същото време той призна, че "Краун Медиа" ЕАД има огромен кредит към ТЦ-ИМЕ.

Какво показват фактите -

Тв7, в частност нейния собственик, трябва да върне близо 300 млн. лева, а казусът с електронната медия е най-жестокият пример за "Модела Василев". Схема, чрез която бившият мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев е прескачал собствената си банка и е пренасочвал парите на хилядите вложители към свои частни инициативи.

"Моделът Василев" бе посочен в доклад на БНБ още през октомври 2014. Тогава от Централната банка написаха, че ТЦ-ИМЕ е кухо дружество, обслужващо Цветан Василев.

Практиката е била следната -

дадена фирма, длъжник на КТБ, "иска" да погаси заема си и да изтегли нов. Вместо това да стане през самата банка, дружеството взема кредит от ТЦ-ИМЕ, който Василев "помпа" с пари от КТБ. Така въпросната фирма длъжник погасява задълженията си и влиза в следващи.

Т.е. банката е връщала сама на себе си средствата, отпуснати на фирмите бушони. Зад фасадата, че финансовите потоци влизат в КТБ, мажоритарният й собственик е дирижирал накъде да отидат парите. През това време в банката не е имало почти нищо - всичко е отивало за бизнес начинания на Василев и негови приближени.

Досега нито едно от кухите дружества не даваше индикации, че е замесено в порочната практика. Но вчера ТЦ-ИМЕ не издържа на натиска на синдиците, които търсят от него 161 млн. лева, взети от КТБ.

Парите трябва да бъдат върнати във Фонда за гарантиране на влоговете, откъдето се опитват да съберат близо 3,5 млрд. лв. (2 млрд. от тях заем от държавата), които бяха раздадени за покриването на гарантираните депозити.

Затрудненото положение на института доведе до още разкрития

От писмото до премиера и главния прокурор се вижда, че "Краун Медиа" ЕАД е натрупало задълженията си към ТЦ-ИМЕ в периода 2009-2014 г. Споразумението за заема е сключено на 28 юли 2009 г., а неговият предмет е "финансиране на дъщерното дружество ТВ Седем АД".

Де факто близо 300-те млн. лева са потънали в електронната медия, откъдето твърдят, че дължат "само" 2,5 или 5 млн. лв. Истината е, че парите от института са на вложителите на КТБ, но са раздадени щедро по "Модела Василев".

В написаното от ръководството на ТЦ-ИМЕ има още едно потвърждение за порочната схема на банкера - "имаме задължения към други заемодатели, от кръга на дружествата, които пряко или опосредено също са получавали парични кредити от КТБ, като: "Интегрирани пътни системи" АД, "Сън сити 03" АД, "Инфраструктурна компания" АД, "Принт инвест I" ЕООД (...)".

От този абзац в писмото се вижда, че Василев е преливал парите на КТБ от една фирма в друга, като е заобикалял собствения си трезор (за което от "Труд" припомнят, че пишат вече близо година - бел.ред.).

Коментарите, предизвикани от признанието на ТЦ-ИМЕ, са, че е логично Тв7 да покрие и задължението на своя собственик "Краун Медиа" ЕАД, което в момента се опитва да измами държавата в лицето на Фонда за гарантиране на влоговете. Измамата е в това, че една телевизия, която трябва да връща близо 300 млн. лв., в най-добрия случай ще погаси 5 млн.

"Тв7" АД е само един от примерите за косвено финансиране

за сметка на необезпечени кредити от КТБ, като прекият и непрекият ефект - понеже много се дискутират тези дни действията на синдиците спрямо това търговско дружество, - е около 300 млн., които са излезли от КТБ, заяви на вчерашното правителствено заседание финансовият министър Владислав Горанов.

Така той потвърждава, че всъщност истинските задълженията на телевизията са около 60 пъти повече от обявените.

Дружеството внесе 30 хил. от дължимите

Съдебен изпълнител влезе в Тв7 вчера и иззе камери, които са били особен залог по кредита за милиони. Акцията стана пред рехава публика от репортери и служители на телевизията.

"Процедурата продължава, както беше започната. Принудително ще бъдат отнемани вещи, които са предмет на залог. Това ще са такива вещи, които няма да затруднят нормалния телевизионен процес", каза съдебният изпълнител Неделчо Митов.

Сътрудниците му изземваха камери, които в момента не се използват. Те влизаха с хамали в сградата на ул. "Цар Борис III" №159 и на 29 април, когато работещи в нея направиха жива верига и се наложи намесата на полиция. Вчера публиката пред входа беше от около 50 души, които се разотидоха за 20-30 минути.

"Нашето желание за погасяване на цялото задължение е депозирано в КТБ. До края на следващата седмица ще бъдат погасени 300 хил. лв., а останалите - до края на месеца. Продължаваме да водим разговори, но постигнахме споразумение", заяви вчера изпълнителният директор на Tв7 Кирил Благоев, който даде да се разбере, че

на банката вече е преведено част от дължимото

Източници от КТБ обясняват пред "Труд", че по сметките са внесени едва 30 хил. лв.

"Аз не зная има ли споразумение между Тв7 и синдиците", казва пред вестника Неделчо Митев, като опровергава появилата се информация, че се е срещал с евентуалните инвеститори. Те изглеждат мистериозни засега, макар Благоев да твърди, че са се виждали във вторник със синдиците, заключава "Труд".

Вестникът цитира и още от стенограмата на правителственото заседание, където премиерът изразява надежда и фондът, и синдиците да спазват закона така, както е указано - да започнат от точките 1, 2 и 3, а не от сървъра.

"Нищо не налага да се спира сигналът на телевизията, да си описват, да си правят, да си дават информация, за да не се вдига темата при нас. Ние нямаме никакъв лост, нито желание, нито за какво да се замесваме и да ми пишат тези писма.

Ако всеки длъжник в България ми пише писмо

и аз трябва да се намесвам, респективно и вие, това означава, че изобщо не сме правова държава. Единствено намесата и отсрочката дойде от това, че струпаха по един глупав начин полицаи тогава и се създаде някакво внушение, че за няколко милиона се разиграва цял панаир. Всъщност то не е за няколко милиона, то е за 300 млн."

"Това е всъщност формулата на политическа корупция в последните години, защото чрез тези сметки е финансиран политически проект през телевизията. В този смисъл е много важно всичко да стане много ясно, да бъдат разкрити тези схеми, защото ситуацията, в която се намираме и политически, е резултат от тези действия", допълва вицепремиерът Румяна Бъчварова.

Източник: Trud.bg