"Има нареждане за спиране на Тв7. Чухте го едно към едно", заяви изпълнителният директор на Tв7 и Нюз7 Кирил Благоев

"Разпоредих на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова служителите на МВР да напуснат незабавно офисите и студията на Нюз7 и Тв7. Призовавам за спазване на законността и обществения ред.

Призовавам частния съдебен изпълнител да излезе и да обясни действията си

които са в следствие на съдебно решение, за което, доколкото съм запознат, ръководството на телевизията е било информирано.

Очаквам Радослав Миленков, председател на УС на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, да даде повече информация относно процедурата по възбрана, която е наложена от миналата година на телевизията, за това че дейността й се управлява от синдик, а НАП наложи запор заради очаквано публично задължение. 

Винаги съм подкрепял правото на журналистите да упражняват своята професия и конституционното право на гражданите да бъдат информирани. 

Само законът ще ни даде свобода, нека го спазваме всички", 

написа във "Фейсбук" Бойко Борисов.

В ефира на телевизията той каза, че е казал на Румяна Бъчварова да остане един полицай.

Борисов призова телевизията да си оправи "бакиите" и заяви, че държавата няма да се меси в частни въпроси. Той заяви, че не е бил в телевизията от историята в Костинброд и критикува журналистите заради присъствието на техни екипи пред дома му. Вие ако бяхте журналисти с етика, щяхте да напуснете, посочи той.

"От сутринта говорим с представителите на частният съдебен изпълнител и КТБ и напълно сме съдействали. Те дойдоха с опис с имущество, което да изземат. Ние оказахме съдействие напълно. Но в един момент те заявиха, че искат да спрат сървъра без значение какъв е реда по списъка. Искат да ударят сърцето на телевизията", заяви изпълнителният директор на Tв7 и Нюз7 Кирил Благоев

Програмният директор на Tв7 и Нюз7 Илиян Стоименов заяви, че на тези сървъри има продукция, която е обект на авторско право и ако те бъдат взети заедно с нея, това ще е кражба.

"Опасност Tв7 и Нюз7 да спрат да излъчват няма. Ако не се излъчва от тези компютри ще се излъчва от други", коментира отново Кирил Благоев.

Това, което се случва е пълен абсурд, няма нищо общо с морала и правните действия,

коментира адвокат Николай Хаджигенов по повод безпрецедентния опит за принудително спиране излъчването на Tв7 и Нюз7 днес.

"Самият факт, че присъстват над 20-30 униформени, е показателен. Това не е наркоманско сборище, а телевизия. Там най-опасните хора са журналисти с микрофони и камери", допълни адвокатът.

Тази атака не е срещу Тв7, а срещу илюзорната свобода у нас, категорично заяви Хаджигенов.

Съюзът на българските журналисти подкрепи медията с декларация:

"Управителният съвет на Съюза на българските журналисти призовава за спазване на законността и реда, във връзка с безпрецедентния опит да бъде спрян ефирът на Тв7 и Нюз7.

Заставаме категорично в подкрепа на правото на журналистите да упражняват свободно своята професия и конституционното право на гражданите да бъдат информирани.

Според нас, силови действия в публична медия са недопустими.

Независимостта и свободата на словото в България са сред основните демократични ценности на съвременната държава, които трябва да бъдат защитени".

Източник: Tв7, News.bg, Novini.bg