Кръстева е освободена от поста изпълнителен директор на "Балканска медийна компания"

Ирена Кръстева вече не е изпълнителен директор на "Балканска медийна компания" (БМК), става ясно от протокола към провело се на 9 март 2016 г. общо събрание на компанията.

БМК е едноличен собственик на "Нова Българска Медийна Група Холдинг", съответно и на притежаваните от нея дружества, които издават вестниците "Монитор", "Телеграф", "Политика", "Борба", "Меридиан мач" и др.

На общото събрание са присъствали и двамата акционери - Ирена Кръстева и Делян Пеевски. Те са решили да освободят Кръстева като изпълнителен директор, а на нейно място идва Александър Георгиев. Георгиев е управител на много други компании, в които се появи Пеевски наскоро. Сред тях са ключовото "НСН Инвестмънт".

Виж още: Пеевски се освети като собственик на редица компании

С него депутатът направи серия от сделки, от част от които вече се отказа, като например придобиването на активите на врачанския торов завод "Химко"

Георгиев е управител и на "Табако инвестмънт", която допреди дни беше собственик на 5% от капитала на "Булгартбак", но ги продаде в сделка с дубайската офшорка TGI Middle East FZE.

Делян Пеевски се оказа съсобственик в БМК, след като майка му Ирена Кръстева му дари 50% от компанията през август 2015 г. Дарението стана броени дни, след като БМК поиска от Комисията за защита на конкуренция да ѝ позволи да придобие "Елит Медиа България" - компанията собственик на Канал 3. 

Преди ден Пеевски обяви в съобщение до медиите, че се отказва от сделката за Канал 3.