В закона ще има член, който ще регламентира какви санкции ще понесат журналистите, които пишат клеветнически материали

Печатните медии да се саморегулират в специално разписан закон. Тази идея лансира пред "Труд" зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев.

Регулация или цензура?

 За да не бъде обвинен в желание за цензура, Велчев е готов да инициира поредица от срещи с двата издателски съюза. 

Ако те напишат закон, аз ще го внеса, обеща Велчев. Той припомни, че преди около две години организирал кръгла маса по темата, но издателите не предприели нищо повече и въпросът останал висящ. 

Тогава зам.-шефът на депутатите от ГЕРБ дори предложил ноу-хау - закон, който действал в Бавария, но не провокирал интерес. Това, на което той и колегите му държали, било в закона да има член, който регламентира какви санкции ще понесат журналистите, които пишат клеветнически материали. 

Виж още: България последна по свобода на словото в ЕС

Четвърта власт

Друга идея на Велчев е да предложи промяна в конституцията, с която медиите официално да бъдат признати за четвърта власт. За целта обаче ще трябва да събере 160 подписа от колегите си в НС. 

Още преди 3 години шефът на СЕМ Георги Лозанов постави въпроса за законова регулация на печатните и електронните медии, които са изключени от обхвата на Закона за радиото и телевизията в момента.

Подобряването на публичната среда беше част от приоритетите в програмната декларация на ГЕРБ и Реформаторския блок, която беше подкрепена от Патриотичния фронт и АБВ.

Част от принципните цели засягат и законови промени в медийната сфера, които да гарантират независимост и плурализъм, както и прозрачност на собствеността и контрола върху медиите, в това число - премахване на възможността офшорни компании да придобиват собственост и контрол върху електронни и печатни медии.

Журналистите в Народното събрание

Красимир Велчев се обяви и срещу свободното движение на журналистите в кулоарите на парламента, тъй като нарушавали драстично личното пространство на депутатите. Подкрепа по този въпрос той получи и от реформатора Корман Исмаилов, лидер на НПСД. 

Засега предложенията на Красимир Велчев не са представени във вид на законопроект. Самият той се прочу още в 41 НС с настояването да се приеме Закон срещу клеветата, като превенция срещу компроматите в предизборната кампания.

Виж още: Оливие Базил: В България има директни заплахи срещу журналисти