За да бъдете в добро здраве трябва ежедневно да се грижите и за здравето на сърцето си.

Вероятно не знаете, но сърцето на човек на средна възраст бие 72 пъти в минута, 100 хил. пъти на ден, 3,6 млн. пъти на година и 2,5 млрд. пъти по време на живота му, пише Az-jenata.bg.

Сърдечните заболявания са сред едни от най-често срещаните. За да предотвратим риска от тяхната поява, трябва да се погрижим за сърцето, осигурявайки му основни хранителни вещества, като:

Омега-3 мастни киселини

Тези полезни мастни киселини се грижат за здравето на сърцето, намалявайки възпалителните процеси. Благодарение на тях се предотвратява образуването на съсиреци в кръвоносните съдове, а също така се поддържат и здравословни нива на кръвното налягане и холестерола.

Виж още: Как да преодолеем инфаркт, ако сме сами

Освен под формата на хранителна добавка, може да си ги набавите, консумирайки сьомга и други мазни риби, ленено семе, орехи. Проучвания показват, че консумацията на риба два или три пъти седмично намалява с до 30% риска от развитие на коронарно сърдечно заболяване.

Кверцетин

Кверцетинът е фитохимикал, който има естествено противовъзпалително действие и също намалява риска от образуването на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове. Приемът му повишава и защитните сили на имунната система, а също така благоприятства и алергичните реакции, които са често срещани през пролетта.

Той се съдържа в изобилие в ябълките, лука, зеления чай, боб, боровинки. Специалисти са открили, че жените, които консумират редовно ябълки, имат по-нисък риск от инфаркт.

Ликопен

Ликопенът е мощен антиоксидант, който намалява риска от развитието на сърдечни болести, а също така забавя и растежа на раковите клетки. Изследване, публикувано в списание Atherosclerosis, съобщава, че ликопенът намалява високите нива на кръвното налягане и високата чувствителност към C-реактивния протеин, който е рисков фактор за появата на сърдечни проблеми. 

Виж още: 5 скрити симптома за проблеми със сърцето

Консумирайте повече домати, гуава, папая, диня.

Ресвератрол

Това е естествено съединение, фитохимикал, което се намира в някои растения. Освен, че не позволява образуването на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове, той намалява нивата на кръвната захар, забавя стареенето, действа като мощен антиоксидант, стимулира обмяната на веществата.

Виж още: Скрити признаци за инфаркт при жените

Ако искате да се погрижите за здравето на сърцето, пийте червено вино (умерено), хапвайте грозде и фъстъци с обелките.

Полифеноли

Полифенолите спомагат за увеличаване на производството на азотен оксид в тялото ни, което от своя страна понижава високото кръвно налягане, поддържа нивата на добрия холестерол и по този начин се грижи и за здравето на сърцето.

Виж още: Какво трябва да знаем за кръвта в тялото ни

Полифенолите забавят клетъчното стареене и намаляват вредното влияние на свободните радикали, които са рисков фактор за сърдечни проблеми. За да бъдете в отлично здраве, хапвайте повече горски плодове.

Бета глюкани

Това са разтворими фибри, спомагащи за намаляване нивата на холестерола. Те повишават защитните сили на организма, повишават енергията, подпомагат възстановителните процеси в организма.

Виж още: Уникална напитка за изчистване на кръвоносните съдове

За да си ги набавите, всекидневно хапвайте повече овес, гъби, ръж, пшеница.

L-Carnitine

L-Carnitine е от съществено значение за поддържане на здравословните нива на холестерола. Благодарение на него мазнините, които приемаме с храната се превръщат в енергия, което помага на сърцето да функционира правилно.

Две скорошни проучвания доказаха, че L-Carnitine действа благоприятно на пациенти със сърдечна недостатъчност или такива, прекарали инфаркт.

Може да се приема под формата на хранителна добавка или чрез консумацията на авокадо, агнешко месо, телешко месо и млечни и соеви продукти.

Виж още: Как да разпознаем инсулта