Всеки един на десет човека изпитва депресия, която засяха психическото му състояние и производителността на труда

Повечето хора са виждали картинки на медицински шкафчета, пълни с хапчета, до хладилник, който е зареден със здравословни плодове и зеленчуци, с придружаващ текст, който насърчава мисленето за пресни храни като природна аптечка. Да, пресните, цели храни, имат способността да лекуват, психически и физически, пише naturalnews.com.

Ето най-добрите храни, които помагат на хората да контролират депресията:

Банани 

Този плод съдържа мелатонин, хормон, който е необходим за регулиране нивата на съня, който често са в дисбаланс, когато човек е в състояние на депресия. Бананите също съдържат аминокиселини, които се използват от мозъка за регулиране на настроението. 

Богати на антиоксиданти зеленчуци 

Не е тайна, че зеленчуците предлагат цял набор от ползи за здравето и че включването на повече от тях в диетата е мъдър избор. Установено е, че яденето на зеленчуци, които имат най-високи нива на антиоксиданти, като спанак и  къдраво зеле (кейл), водят до подобряване на настроението. 

Ядки 

Омега-3 храни, като ядките, могат да създадат по-стабилно настроение, като същевременно отблъскват усещането за тревожност, която изпитват много депресирани хора. Суровите орехи са с високо съдържание на тези здравословни мастни киселини, което ги прави идеален избор за регулиране на настроението.

Виж още: Билки срещу депресията

Какао 

Каквато и да е предпочитаната форма на какао, независимо дали на прах или счукани какаови зърна, това е мъдър избор, който е доказан, че стимулира настроението. 

Проучвания показват, че какаото не само играе важна роля в подпомагането на хората да постигнат по-добра умствена яснота, но то и има вещества, които възбуждат химикали в мозъка, карайки ни да се чувстваме добре. 

Мака

Тази невероятна суперхрана е свързана с намаляване на чувството на безнадеждност, докато подобрява паметта и енергийните нива. Смята се, че макът повишава енергийните нива и насърчава физическа активност, полезен е и при летаргична депресия.