Изследване на социологическата агенция "Медиана" показва сериозна обществена подкрепа за обвиненията, които прокуратурата повдигна на редица лица от политиката, сред които и министри

Избирателите масово подкрепят прокуратурата в повдигането на обвинения срещу бивши и настоящи министри и хора, свързани с политическата власт, но не вярват, че ще се стигне до осъдени. Това са изводите от социологическото изследване, проведено от агенция "Медиана" във връзка с обществените нагласи към дейността на прокуратурата след повдигането на обвинения срещу редица бивши и настоящи министри от различни партии.

Най-силна подкрепа получават обвиненията, свързани с енергетиката - срещу Трайчо Трайков, Симеон Дянков и бизнесмена Иво Прокопиев (за продажбата на ЕВН) и срещу Румен Овчаров, Петър Димитров и Делян Добрев (за АЕЦ "Белене"), съответно 75% и 77%. Вероятно тук отражение дават и вече пристигналите високи сметки за електричество за декември. В тях голяма част от потребителите привиждат и своето плащане за злоупотреби с енергетиката.

Повдигането на обвинения срещу Николай Ненчев, Петър Москов и кмета на Пловдив Иван Тотев също се радват на солидна подкрепа(над 60%). Според почти 20% пък тези обвинения са необосновани и пресилени. 

Същевременно обществото е силно скептично към правораздавателната система като цяло. 

Огромната част от интервюираните (60%) считат, че, даже и да има събрани данни за престъпления и злоупотреби, съдът ще се опита да "смачка" делата и няма да има осъдени. 

От тази гледна точка активността на прокуратурата започва да изглежда безсмислена - просто симулиране на активност. ("Какво значение има какви обвинения се повдигат като пак няма да има осъдени!")

Ако трябва да преведем всички тези данни в синтезиран вид, то общественото мнение изглежда така - "Много добре е, че различни властници биват подгонени за злоупотреби. Но ще ви повярваме наистина, когато поне едно от тези обвинения издържи в съда!" Накратко, плах оптимизъм съчетан с огромна доза скепсис синтезирано в добилият напоследък популярност израз - "А дано, ама надали!", се казва в анализа на данните на агенция "Медиана".

Изследването е проведено на 17 и 18 януари 2017 г. сред 500 души над 18-годишна възраст. В него са участвали жители на София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Кърджали, Монтана, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, Смолян, Стара Загора, Хасково и Ямбол.