По думите на адвоката на Ненчев, Радан Кънев, обвинението е за нарушен материален интерес на руската компания

След като тази седмица с обвинения в безстопанственост се сдоби министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов, сега друг негов колега от кабинета на Борисов бе подведен под обвинение от прокуратурата. Министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев бе призован днес в Столичното следствие. Причината - договорът с Полша за ремонт на изтребителите МИГ-29. 

Малко след разпита му в Следствието, Ненчев официално бе обвинен.

"Връчиха ми обвинение, което не ме безпокои. Абсолютно съм сигурен, убеден съм във всичко онова, което съм правил през тези години", каза Николай Ненчев на излизане от столичното следствие, където бе извикан на разпит, съобщава Канал 3.

"Обвинението на мен ми е малко странно, дори да не кажа смешно - че съм накърнил, нарушил интересите на РСК МиГ", коментира Ненчев, комуто е наложена мярка за неотклонение "подписка".

Ненчев каза още, че натискът към него бил огромен за това, че защитава интересите на държавата, след като е станал министър.

"Затова, че съм се придържал строго към българския национален интерес и към интересите на нашите партньори, т.е. към Алианса, към който самите ние принадлежим. Обезпокоително е всичко това, което се случва", каза той.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев, който е адвокат на Ненчев по това обвинение, потвърди, че обвинението е за нарушен материален интерес на руската компания. Кънев обаче отказа да коментира обвинението преди да им бъдат предявени материалите по него, не коментира и на каква стойност е вредата.

Вчера след като се яви в следствието по повод бартера между България и Турция с ваксините Ненчев каза, че сделката за ремонта на МиГ-овете е била изключително изгодна. Той  допълни, че през последните две години заради политиката си е бил подложен на "убийствен натиск".

Договорът с Полша за ремонт на шест двигателя за МиГ-29 бе финализиран преди близо година. Той е на стойност 6.138 млн. евро, а част от двигателите вече са доставени. Ремонтирането на българските МиГ-ове в Полша предизвика шумни протести от страна на Русия и авиостроителната корпорация РСК МиГ.

Компанията първо заплаши, че ще обяви самолетите за "бракувани", а след това - ще спре и доставката на резервни части за полските заводи, извършили обслужването на българските бойни самолети.

Днешният разпит на Николай Ненчев в следствието по този казус не е първият. През май тази година той беше разпитан за това по какъв начин е сключен договора и каква е причината той да е с Полша, а не с Русия, която има лиценз за това.

Източник: "Дарик", в. "Сега"