Трайков е обвинен за умишлена безстопанствено за продажбата на миноритарния пакет акции на държавата в енергоразпределителното дружество

Прокуратурата повдигна обвинение и на Трайчо Трайков - бивш министър на икономикатата, енергетиката и туризма и кандидат-президент на последните избори.

Обвинението касае продажбата през 2011 г. на остатъчния държавен дял от енергоразпределителното дружество ЕВН, което бе извършено през борсата. Трайков е обвинен за умишлена безстопанствено за продажбата на миноритарния пакет акции на държавата в енергоразпределителното дружество. 

Обвинителният акт му е бил връчен на 28 декември, съобщи самия Трайков на профила си във "Фейсбук". 

Според Трайков, той като министър не е имал възможност да влияе на продажбата, тъй като тя е осъществена през БФБ-София и под контрола на регулатора - Комисията за финансов надзор.

Ето и цялото съобщение от Фейсбук профила на Трайков:

Честита нова година, дано тя ни върне към увереността, че децата ни ще живеят по-добре от нас! Не вярвахме, че някога ще започнем да се съмняваме.

Иначе:
На 28-ми декември прокуратурата ми връчи обвинение за умишлена безстопанственост, както ми беше обещано преди и по време на изборите за президент. Учудващо, не бяха изпратени медии, нито все още е обявено нещо официално. Дали защото ги е срам, че правят това, което правят на политически неудобни хора навръх празниците - призовката дойде точно преди Бъдни вечер? Или си го пазят за по-удобен момент?

Накратко, обвинението е, че през 2011 г., когато бях министър на икономиката, енергетиката и туризма, остатъчният пакет акции от ЕВН България Електроразпределение АД е продаден за по-малко пари, отколкото някой сега е сметнал, че е трябвало. Нищо, че продажбата е извършена на Българската фондова борса, по състезателна методика, одобрена от Комисията за финансов надзор, в изпълнение на приета от Народното събрание стратегия и то не от мен, а от единствения орган в държавата, който може да я извърши - Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК). Директорът на АПСК се назначава от МС и все още е същият като през 2011 г., а тогавашният председател на надзорния съвет на АПСК наскоро беше повишена от Народното събрание в шеф на Комисията за защита на конкуренцията. Явно никой не смята, че хората, пряко осъществили и одобрили условията по сделката са постигнали лош резултат. За който аз като министър нямах и не съм и искал да имам възможност да влияя по какъвто и да е начин.

Причините, изглежда са други. Например това, че основна тема в кандидат-президентската ми кампания беше нуждата от радикална промяна на правосъдната система и особено на прокуратурата. Защото не спрях да обяснявам, че сме по-бедни от другите европейци заради милиардите, които ежегодно се крадат от престъпна шайка политици, олигарси и магистрати. А може би дори и защото стоте милиона от въпросната сделка през 2011 г. не бяха директно депозирани в КТБ, а беше проведен конкурс и той беше спечелен от друга банка.

Започва година, през която ще получим много отговори.