На референдум в страната стана ясно нежеланието на холандския народ Украйна да се асоциира с ЕС

Украйна няма скоро да бъде асоциирана с ЕС. Това стана ясно след резултатите от проведения референдум по темата в Холандия.

Общо 62% от холандците се обявиха против идеята за асоциирането на Украйна с ЕС. Сравнително ниска избирателна активно се наблюдаваше на вота - около 32%. Това означава, че правителството трябва да преосмисли подкрепата си за договора в светлината на обществения вот. 

Референдумът трябваше да събере поне 30% от избирателите, за да има правна тежест. И макар референдумът да е консултативен и не е задължаващ правителството, премиерът Марк Рюте каза, че Нидерландия вече не може да ратифицира договора "просто така". 

Той посочи, че следващите действия на кабинета ще бъдат разгледани "стъпка по стъпка". Министрите ще обсъдят ситуацията с депутатите както и с европейските си партньори преди да вземат окончателно решение.

Гласуването е смятано за тест за мнението на холандската общественост за Европейския съюз.

Видео: Българска песен завладя размирна Украйна​

"Взехме под внимание резултатите от референдума в Кралство Нидерландия относно договора за асоцииране между Украйна и ЕС. В съответствие с холандското законодателство, референдумът има консултативен характер, а следователно окончателното решение за ратификацията на договора ще се вземе от правителството на Нидерландия след провеждане на вътрешни дискусии и процедури. Очакваме, че това решение ще отговаря на интересите на Украйна, Нидерландия и Европа", се казва в коментар на сайта на украинското МВнР, цитиран от агенция "Фокус".

Всички останали страни членки на ЕС са ратифицирали споразумението. И сега влизането му в сила зависи единствено от Хага. Именно отхвърлянето на споразумението от Киев през есента на 2013 година стана повод за бунтовете на украинците и падането няколко месеца по-късно на управлението на президента Янукович.

Източник: АФП, Агенция "Фокус"