Отношенията между двете държави охладняват все повече заради отказа на САЩ да екстрадира ислямския проповедник в родината му

Отношенията между Турция и САЩ продължават да се влошават след опита за преврат в южната ни съседка и причина за това е нежеланието на Вашингтон да екстрадира мюсюлманският проповедник Фетхуллах Гюлен, смятан от Анкара за основен идеен подстрекател на преврата.

Турция, както и САЩ знаят, че опитът за военен преврат в Турция е организиран от проповедника Фетхуллах Гюлен, заяви турския министър на правосъдието Бекир Боздаг в интервю за турския Канал 7, цитиран от Агенция "Анадола".

"Сигурен съм, че американският президент Обама, американското разузнаване и държавния секретар знаят, че този преврат е осъществен от Фетхуллах Гюлен Сигурен съм, че те нямат никакви съмнения в това", категоричен бе Боздаг.

Интервю: "Турция не може да бъде демократична държава в смисъла на Западна Европа"

По негови думи ще има проблеми в отношенията между двете държави, ако Гюлен продължи да живее в САЩ след опита за преврат.

Фетхуллах Гюлен живее в Пенсилвания и турската власт иска предаването му, за да бъде съден. Колебанието на САЩ да го предаде на турските власти пък е причина за срива в отношенията между двете държави. 

Виж още: Елиф Шафак: Само за една нощ Турция се върна 20 години назад

Правителството на САЩ не разполага с каквито и да е основания да защитава и пази Фетхуллах Гюлен в САЩ, коментира Боздаг и добави, че международното право не създава никакви пречки за екстрадирането на проповедника. 

Очаква се тези дни Боздаг и турският външен министър Ефкан Ала да пътуват за Америка, за да обсъдят въпроса с екстрадицията на проповедника Гюлен.

Масови арести на журналисти

Междувременно властите в Турция продължават с чистката след опита за преврат, като този път под прицел са журналистите. Турски прокурор е издал заповед за арести на 42-ма журналисти.

Новината бе съобщена в "Туитър" от турския журналист и основател на агенция Muhabir Ajans Абдула Бозкурт.

Виж още: Ответната реакция на Турция след опита за преврат

В списъка с журналисти е и Назлъ Ълъджак, за която се счита, че е свързана с Фетуллах Гюлен - основният заподозрян от турските власти за организирането на военния преврат. Ълъджак е била издател на в. "Терджуман", който фалира преди години. Писала е и в други вестници като Сабах, Мейдан, Йени Шафак, Бугюн и други, предимно дясно ориентирани медии.

Впоследствие новината бе потвърдена и от Агенция Франс прес.

Източник: Агенция "Анадола", АФП