Не толкова студът, колкото събирането на много хора в транспорта и в затворени помещения, които не се проветряват често, ще увеличава случаите на грип, каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев

Първите грипни вируси за новия есенно-зимен сезон са доказани, информира проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни болести, цитирана от "24 часа".

Виж още: Над 1800 души умират годишно от грип в България

Грипен вирус от тип В

В кръвни проби на 4-ма души от София е изолиран грипен вирус от тип В. Трима от пациентите са с пневмония, за четвъртия има съмнение за инфекция на централната нервна система, поясни проф. Кантарджиев. Те се лекуват в различни болници.

Виж още: 9 растения, които са щит срещу грипа

Епидемия

Грипен вирус от тип В бе първият изолиран и през миналата есен. След това обаче основен причинител на епидемията - в над 80% от случаите, беше свинският грип от тип А. Разлика в протичането почти няма, но А грипните вируси предизвикват по-големи епидемии.

Виж още: Сребърен шал срещу грип

Профилактика

Най-сигурната лична профилактика са мокри кърпички за ръцете и дезинфекция в помещенията, а ако лекарят ви прецени - и ваксините, допълва проф. Тодор Кантарджиев. 

Виж още: Последни сме в Европа по използване на противогрипни ваксини