Свети Георги е сред най-почитаните български светци

Българската православна църква почита на 6 май свети Георги Победоносец (Гергьовден). В светска България датата се отбелязва и като

Ден на храбростта и Българската армия

През 2018 г. повод 140-годишнината от създаването на Българската армия във военния парад участваха над 1600 военнослужещи, с 52 верижни и колесни бойни машини на сухопътните и зенитно-ракетните войски, както и 14 вертолета и самолета на Военновъздушните сили (ВВС). 

Освен Гвардейският представителен духов оркестър с духовите оркестри на видовете въоръжени сили, в парада се включиха знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената светини и представителните блокове с бойните знамена на: Военната академия "Г.С.Раковски", Националната гвардейска част,  Националния военен университет "Васил Левски", Сухопътните войски, ВВС, Военноморските сили (ВМС), 68-а бригада "Специални сили" и Мобилната комуникационно-информационна система (КИС), подчинена на Съвместното командване на силите.

За първи път тогава гостува и представителен блок от армията на Република Македония. По традиция военният парад се откри от вертолет "Ми-17" на ВВС с националния флаг, а изпълнението на химна беше придружено със 20 артилерийски салюта.

Като ден на Българската армия 6 май започва да се чества още с нейното създаване. С указ №1 от 1 януари 1880 г. княз Александър Батенберг учредява военния орден "За храброст" - отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле.

От 1931 г. Денят на Храбростта и победите е обявен за боен празник на войската. За първи път при честването на Гергьовския празник през 1937 г. тържеството започва от предната вечер със заря - дотогава тя е епизодично явление.

След идването на комунизма традицията за честването на 6 май като празник на армията отпада. За честване на бойната храброст на българската войска първоначално е определена датата 9 септември, а след 1953 г. - 23 септември, която остава до демократичните промени у нас през 1989 г.

Едва с постановление на Министерския съвет №15 от 27 януари 1993 г. 6 май отново е обявен за Ден на храбростта и празник на Българската армия.

До 1976 г. у нас св. Георги се почита по стар стил, на 23 април, както е във всички православни страни, а на 6 май е бил Денят на овчаря и пастиря. Тогава директорът на синодалното издателство д-р Харитон Попов, където се печатат църковните календари, решил да изпълни заръката на партийните другари и от 1977 г. в календарчето било записано, че свети Георги Победоносец се почита на 6 май.

Свети Георги е един от най-почитаните светци у нас, както от християни, така и от мюсюлмани

Според народните представи св. Георги, освен патрон на земеделците, е и най-могъщият покровител на стадата, затова голяма част от обредните практики и обичаите, изпълнявани на този ден, имат за цел да осигурят здравето и плодовитостта на живата стока. В народните песни и легенди светията е надарен с мощ и юначество, представен е като пръв змееборец, който побеждава ламята.

Традиционно празникът се отбелязва с различни ритуали, сред които най-известни са освещаването на гергьовското агне и на обредните хлябове. За българите Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и новата стопанска година. На този ден се прави курбан в чест на св. Георги, пече се агне и цялото семейство се събира на празничната трапеза.

Виж още: Кой има имен ден?

Имен ден на Гергьовден имат над 235 хил. българи. На 6 май празнуват Георги и Гергана, Генади, Гочо, Гинка, Ганка и Ганчо, Гено, Генчо, Галя, Галин, Галина и производните им имена.

Георги е най-разпространеното мъжко име у нас - според данните на националната статистика за 2017 г. това име носят 163 109 българи.

Източник: Bulevard.bg